Fake

Amerikanen zijn fake, ze gedragen zich zo gemaakt. Of zijn ze gewoon zo? Is het gewoon een ander volk, net zoals wij – Nederlanders – altijd zo chagerijnig zijn. Als je in Amerika bent voel je je gewaardeerd als klant: of dat nu in een restaurant is of in een winkel. Je word altijd begroet, vragen hoe het met je is en ze zijn alert. Ok, daar zit wel een op en top commerciële gedachte achter. Daar word je waarschijnlijk afgerekend op hoeveel je hebt verkocht. Dan ben je wel eager. Zo’n doel bezorgt je wel vleugels: je wilt aan het einde van de maand altijd meer hebben. Meer dan de vorige maand, maar ook meer dan je collega. Die competitiedrang zit nu eenmaal in ons. Dus hoe meer een manager belooft, hoe meer je gaat vliegen. Bij ons is het zo dat je toch je geld wel krijgt, of je nu rent of niet. Je kunt niet zomaar worden ontslagen. Het enige wat je kunt doen is wat harder werken om zo een keer salarisverhoging te krijgen of dat je je stoute schoenen kunt aandoen en erom vragen. Ik ken de Amerikaanse werkcultuur niet  maar ik weet wel dat je daar veel directer wordt afgerekend op je prestaties.

Ik kom er graag. Als je daar in een restaurant aan wilt schuiven, word je netjes ontvangen bij de ingang en word je naar je plek gebracht. Een tel later komt ‘jouw’ serveerster zich aanmelden met haar naam en een grote kan water met glazen, en dat je haar alles kunt vragen en dat we lekker rustig aan kunnen doen en als we het weten hoef je maar te knipperen met je ogen. Alles snel en efficiënt. Als je klaar bent met eten wordt de tafel snel leeg geruimd en krijg je alvast je bonnetje met de melding dat je gewoon rustig aan kunt doen, en als ‘we er klaar voor zijn’, dat we kunnen betalen bij de kassa.

De omloopsnelheid van een tafel is omzet. Hoe meer mensen aan één tafel per avond, hoe meer omzet je draait. Daarom is alles daar zo efficiënt. Amerikanen houden niet van lang tafelen, en zijn na de maaltijd altijd snel weg. Dat is mooi meegenomen. Die blöde toeristen daarentegen, blijven wel lang plakken natuurlijk. Daar gaat je omzet.

Alles draai daar om de commercie. Een shopping mall is van alle gemakken voorzien. Speeltuinen, mini pretparken, eettenten, WC’s (!!), noem maar op. Om het maar naar je zin te maken en je niet halverwege afhaakt omdat je naar huis moet om te eten of om te plassen. Van dat laatste zeker kunnen ze hier nog eens wat van leren. Ik zelf zal nooit langer shoppen dan de tijd tussen twee plaspauzes. Als je in bijvoorbeeld Haarlem bent, kan je nog naar de V&D, maar in mijn eigen woonplaats moet je gewoon naar huis of naar een smoezelige WC bij de Hema. Een openbaar toilet is er niet. Nergens. Dat is toch stom? Veel vrouwen moeten nu eenmaal wat vaak naar de WC en juist die vrouwen geven het geld uit! En toch wordt daar geen rekening mee gehouden.

Over blöt gesproken….Nee, dan het fake Amerika, daar krijg je zelfs gratis een massage, slóten cola en overal koffie!! Heerlijk toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...