Drama bij de ooievaars....

Het is ieder jaar weer hetzelfde drama op de site van Beleef de Lente. Ieder jaar verdwijnen of sterven er kuikens van de diverse vogelsoorten die ze met een webcam volgen en ieder jaar weer steeds diezelfde reacties daarop.

Ik kijk graag en af en toe naar de beelden van de webcams, maar ik lees nooit, of toch bijna nooit, de commentaren in het Clubhuis. Vroeger wilde ik nog wel eens wat zeggen, maar ik heb meer het idee dat het een clubje breiende en koffiedrinkende dames en heren zijn, die overdag niets te doen hebben dan enkel maar naar die beelden te kijken en af en toe een strijkje doen, boodschappen of iets te ouwehoeren in het Clubhuis. 

Met name als er iets 'ergs' gebeurd, dan is het ach en wee niet van de lucht. De mensen achter BDL worden verrot gescholden omdat ze niet ingrijpen en omdat ze die gruwelijke clips plaatsen. Een ooievaar is ineens een 'monster' omdat dat beest teveel monden heeft om te voeden en gaat ruimen. De huiskat is een monster omdat het een nestje merels leegrooft, maar hun eigen kat weet van de prins geen kwaad. 

Vaak komen deze reacties omdat wij op televisie bij de meeste natuurfilms de wrede waarheid niet te zien krijgen. De natuurfilms over het algemeen worden zo gemonteerd dat het vrijwel altijd een verhaal is met een happy end. De dieren krijgen namen en afzonderlijke beelden worden tot een vrolijk verhaaltje aan elkaar gepraat.

Vooral die vroeger - althans op de EO - werden uitgezonden. De uitzendingen op Animal Planet zijn geloof ik wat natuurgetrouwer. Zo is het zo dat leeuwen zich nogal eens te goed willen doen aan hun eigen kroost of ze die afstoten omdat er vaak iets mee aan de hand is. Kijk maar naar Knut, die ijsbeer. Die had een hartprobleem wat waarschijnlijk al was 'gezien' door de moeder en dus is verstoten. Waarom energie steken in iets wat niet levensvatbaar is? Heel natuurlijk. Zou de mens nog eens wat van kunnen leren.... maar dat mag je niet hardop zeggen. 

De essentie van LEVEN is in de basis het garanderen van het voortbestaan van de soort en meer is het niet. Met wat voor doel? Ja, dat mag jij zeggen, dat is voor mij ook een raadsel. Maar in de natuur red je het niet als je niet voor 100% opgewassen bent voor je taak. Of het is direct na de geboorte of niet veel later. Bij de mens maken wij er een sport van om dat leven juist in leven te houden en dan hun hele leven lang te pamperen en te koesteren, koste wat het kost, tegen beter weten in, ongemerkt de soort zwakker en zwakker te maken tenminste als je daarmee doorfokt. Kijk naar de broodfokkers, kijk naar ons eten.

En dan krijg je van die uit mensenoogpunt geziene reacties op acties die voor de natuur en de dieren die het doen heel normaal zijn. Het behoud van de soort, en dat kan enkel met individuen die krachtig zijn en de goede genen hebben. Daarom zijn de vrouwtjes ook zo kieskeurig in het uitkiezen van hun partner. Met sukkeltjes wil je geen nageslacht......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...