Recept Babi PangangWij hebben zondag Babi Pangang gemaakt. Nee, niet uit een zakje maar helemaal zelf. Ik had het recept beloofd en hier is het dan. 
Het recept is een mix van een recept uit het boekje Chinees-Indisch Koken van Lia Warani (uitgave 1979!) en een internetrecept, maar weet niet meer waar vandaan.

Vlees
1 kilo buikspek met zwoerd (die zwoerd eraan is belangrijk) aan één stuk

Marinade
3 tl djahé (gemberpoeder)
1,4 tl knoflookpoeder of twee verse teentjes heel fijn gehakt
1,5 tl uienpoeder
1,5 tl laos
6 el ketjap manis
zout/peper naar smaak
2 tl citroen of limoensap
1 tl vijfkruidenpoeder
4 el zonnebloemolie
4 el tomatenketchup
3 el suiker
1 tl sambal oelek

Saus
2 uien zeer fijn gesneden
2 tenen knoflook zeer fijn gesneden
3 el zonnebloemolie
5 dl warme vleesbouillon2 tl djahé
1 tl sambal oelek
9 el romatenpuree (of twee blikjes van 140 gram)
3 el rijstwijn (sake) of sherry
5 el suiker
eventueel maizena
pot atjar tjampoer

Maak in het vlees niet te diepe inkepingen. Maak een gladde marinade van alle ingrediënten genoemd onder 'marinade'. Wrijf het vlees hiermee grondig in. Laat het vlees minimaal een nacht en een dag in deze marinade staan. Dit kan het beste in een grote plastic zak, of als je het in een braadslee doet, af en toe nog goed inwrijven.

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Dep de marinade zoveel mogelijk van het vlees. Steek drie satehpinnen of BBQ pinnen overdwars door het vlees (dit is om omkrullen te voorkomen). Strooi nu een ruime hoeveelheid zout over de zwoerdkant van het vlees. Mag best een flink laagje zijn. Leg het vlees met de vleeskant naar beneden op het rooster in de oven. Zet onder het vlees een braadslee met een paar centimeter water om uitdrogen van het vlees te voorkomen.
Draai de oven hoog (ik deed de oven naar 190 graden, omdat in het recept niet staat hoe hoog) en braad het vlees 40 minuten. Haal het dan uit de oven en veeg het zout er nu voorzichtig af. Dep het vlees nogmaals met keukenpapier droog en zet het weer in de oven en draai deze wat lager (ook hier geen temperatuur indicatie dus heb de oven maar 10 graden koeler gezet). Draai na 10 minuten de oven opnieuw lager en na weer 10 minuten nog wat (ik deed iedere keer 10 graden lager). Als het vlees er kokant en mooi bruin uitziet kan het uit de oven worden gehaald.

Verhit de olie in een wok of braadpan voor de saus en fruit de zeer fijn gehakte ui en knoflook totdat de ui verkleurd. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en roer totdat een mooie egale saus ontstaat. Laat nog enkele minuten pruttelen. Voeg eventueel nog wat ketjap manis toe als je de saus zoeter wilt. Om de saus te binden kan je maizena gebruiken.

Lekker met nasi en atjar tjampoer. Wij aten het met mie met wortel en prei en gebruikten de marinade van het vlees om de mie op smaak te brengen.

Kost even wat moeite maar dan heb je ook wat. Overigens heeft niet iedere slagen zomaar een stuk buikspek met zwoerd op voorraad, dus meestal moet je dit bestellen. Wij hebben het buikspek gekocht op de markt in Haarlem bij de Berkshire slager. Dan weet je ook meteen dat het varken een uitstekend leventje heeft gehad.

Overigens kan je dit ook uitstekend op de BBQ maken. Wel zo eentje met een deksel dan en liefst met temperatuurindicatie of je gebruikt een vleesthermometer, dan moet de kerntemperatuur van het vlees 75 gr.C. zijn. Zodra het vlees deze temperatuur heeft, kan het deksel eraf en moet je het vlees roosteren zodat er een mooi korstje op komt.

Ik zou zeggen: eet smakelijk.

O ja, wij zijn met twee en hebben twee dagen met het vlees gedaan. Bovenstaand recept is dus voor vier personen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...