Ondingen

Er zijn op dit moment twee factoren waaraan ik mij mateloos erger.

Dat zijn:

 • de veranderingen in mijn woonomgeving: ik woon in een hele drukke omgeving
 • het feit dat ik een leesbril nodig heb


Er is in mijn woonomgeving heel veel veranderd in die twintig-plus jaren dat ik er woon. Door deze veranderingen kom ik de laatste tijd al niet met veel goesting thuis. Mijn huis is heerlijk, zeker na de verbouwing, maar de omgeving helaas minder. Te denken valt aan: het vele verkeer, geclaxoneer, het vliegtuiglawaai, hangjongeren, vuilniswagens, bevoorradings vrachtwagens, die 45-kilometer autootjes, scooters, afgezaagde uitlaten, de stank af en toe, ruziënde buren en de probleemgevallen die aan de andere kant van mijn klimophaag worden besproken (kopje thee erbij?). Enzovoorts enzovoorts.
Dan de bril. Aangezien ik geen twintig meer ben, heb ik de laatste tijd ook een leesbril nodig. Het begon dat ik de letters wat dubbel begon te zien en ik de wattage van mijn lamp steeds moest aanpassen. Helaas. Had ik mijn ogen laten laseren waardoor ik geen bril of lenzen meer nodig heb voor veraf - had ik ook véél eerder moeten doen. Wat een gemak! - moet ik nu een bril voor dichtbij. Hoogst irritant. Ik heb er dan ook een stuk of zes, besteld via Brillen24, waar je voor een redelijke prijs een goede bril op sterkte - dus met een recept - kunt bestellen. Voor op kantoor heb ik een (dure) computerbril. Overal ligt een bril, zelfs in de auto. 

De donkere avonden beginnen weer, dus ik begin slecht te zien 's avonds. Ik kan niet lezen zonder bril, maar ook het eten klaarmaken wordt lastiger. Dat ontneemt bij mij de zin om iets te doen 's avonds behalve TV kijken. Want daar heb ik geen bril voor nodig. Maar lezen of borduren (dat deed ik vroeger veel...) komt er niet van. Terwijl lezen zo heerlijk is. 

Dat bedacht mij gisteren ook: gewoon een hele middag lezen. Dat je helemaal in je verhaal zit en er murw van wordt. Dat is zó lang geleden! Sinds ik ben overgestapt op e-boeken, lees ik veel minder. Is toch gek eigenlijk. Ik heb een mooie e-reader, dus kan overdag zonder problemen in de zon lezen én ik heb een iPad voor bijvoorbeeld 's avonds. Maar toch pak ik het te weinig. Misschien moet ik toch weer overstappen naar gewone papieren boeken. Die pak je gewoon veel sneller. Je kunt daar zo lekker doorheen bladeren, het papier ruiken, stiekem kijken hoe het afloopt en even snel terug bladeren. Ezelsoren erin of een boekenlegger ertussen.

Edoch het boek waar ik nu in aan het lezen ben, is zodanig dik dat een beetje relaxt lezen in bed lastig is. Krijg je zo'n lamme arm. Dat is dan wel weer een voordeel van zo'n e-reader.

Het moment dat ik me dat gisteren bedacht, was net na het hardlopen terwijl ik de badkamer aan het schoonmaken was, omdat de muur is geschilderd. Ik was zo aan het poetsen, dat ik echt zoiets had: en straks ga ik zitten en pak ik een (digitaal) boek en ga ik eens lézen! Afijn, dat is er dus niet van gekomen. Kruip ik weer achter mijn laptop. Onding. TV en laptop. Afschaffen die hap.

Ja, het leven is niet gemakkelijk ;-)

6 opmerkingen:

 1. Voor mij nooit meer papieren boeken, idd vanwege die lamme arm.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En omdat die herrie je zo ergert lijkt het wel of het steeds erger wordt, ook al is dat niet echt zo, maar jouw beleving verscherpt.

  Ik heb nog nooit een e-reader gehad en hou voorlopig nog veel van het in handen houden van een boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan je zeggen dat de herrie echt erg is, zeker zo rond een uur of vijf 's middags en 's morgens als alle kinderen naar school worden gebracht (in mijn tijd moest ik gewoon zélf naar school, maar dat terzijde).
   Een e-reader is super gemakkelijk, zeker als je op vakantie gaat dan hoef je geen stapel boeken mee te nemen. Nadeel is wel dat je de e-reader wel op tijd op moet laden... [kuch]

   Verwijderen
 3. Sinds ik een leesbril nodig heb, lees ik juist liever op mijn e-reader omdat ik daarop de lettergrootte kan aanpassen en dan nog zonder leesbril kan lezen. Oké, ik moet wat vaker 'een bladzijde omslaan' maar dat vind ik geen probleem.
  En liggend op bed of bank kan ik makkelijker m'n e-reader dan een papieren boek vasthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat klopt. Dat is het gemak van een e-reader. Je kunt het lettertype aanpassen. Zou ik ook nog eens kunnen proberen inderdaad. Maak daar nog te weinig gebruik van.

   Verwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...