Huizen- dan wel grondjacht

Afgelopen weekend zijn we weer naar België gereden. Dit keer ook wel om een reden, want Jan heeft het plafond in zijn appartement laten schilderen en we moesten even de boel opruimen. Als we dan toch die kant op gaan, kunnen we meteen even kijken naar een stuk bouwgrond wat ons is aangeboden om daar eventueel een huis op te láten zetten. En zaterdagmiddag hadden wij een afspraak met Danilith, een bouwbedrijf wat huizen bouwt, om eens te informeren wat er allemaal bij komt kijken. Wij zijn wat dat aan gaat zo groen als Japanse Matcha Thee en zien nu al door de bomen het bos niet meer.

Dus met de Tuppertrut via de A4 en A58 richting Sint Laureins (Watervliet om precies te zijn) op zoek naar het stukje grond wat tamelijk verborgen lag achter hoge coniferen. Grenzend aan een weide vol schapen met daartussen een slootje - in België noemen ze dat een gracht [grinn] - aan een dijk. De grond loopt dus af en staat vol met rotzooi: oude dakpannen, tientallen potjes en twee duiventillen. Was dus best lastig om dat te beoordelen. Bovendien lag het op zo'n 300 meter van de provinciale weg, die je op die locatie best goed hoorde. Verder heb je daar vrij uitzicht en is het vlakbij het centrum van Watervliet.


Het stuk grond

Het uitzicht

De buren

In Watervliet zelf even een broodje gegeten bij Mistletoe, een koffie- en eethuisje met een tuintje waar ik mij wel in thuis voelde. Koffie en broodje waren ook lekker. Beetje zitten discussiëren natuurlijk over het stukje grond. Pro's en con's bepalen. Qua prijs natuurlijk een stuk betaalbaarder dan het projecthuis wat we ook nog steeds leuk vinden. Maar ook de helft kleiner.


Gezellig hofje bij De MistletoeDoor naar Oostende en het appartement gekuist (beetje Vlaams gaan praten natuurlijk als ik 'straks' in België ga wonen) en bij een Indiaas restaurant eten besteld (voor de verandering). Was overigens best lekker. 

Zaterdag hebben we op de fiets broodjes gehaald en toespijs (beleg op z'n Vlaams) en naar Jan z'n moeder waar we hebben ontbeten. Gelijk even bijpraten en rond elven weer naar het appartement en ons wat voorbereid op het gesprek later die middag met dat bouwbedrijf.

We hadden afgesproken in de kijkwoning in Wortegem-Petegem. Vlaamse Ardennen overigens ook een prachtige omgeving. Beetje heuvelachtig. De kijkwoning stond natuurlijk op een prachtige locatie en de woning zelf was ook niet verkeerd. Buiten stond een Porsche Panamera [doink] en binnen zat de berijder op ons te wachten. 

We zijn in ieder geval heel wat wijzer geworden. Met een stuk grond en een woning ben je er nog niet. Er komen nog registratierechten bij en notariskosten. Je moet je aansluitingen nog regelen, de bouwgrond moet bouwklaar zijn, er moet een bodemattest worden uitgevoerd en een sondering (om te bepalen waar de harde grondlaag zit) en de Gemeente moet nog z'n akkoord geven voor dát type huis. De fundering is ook ietwat anders dan hier: daar gaan ze uit van een betonnen raamwerk zeg maar, wat als fundering dient. Heien, wat hier in Nederland zo 'normaal' is, zit er niet bij. Dus al met al komt er nog heel wat bij kijken en is het verdomde moeilijk om te weten hoeveel je nu uiteindelijk onder de streep qua bedrag krijgt. 

En daar word ik tamelijk onrustig van. Ik wil gewoon - baf - weten wat het kost en geen onduidelijke kosten die nu nog niet in te schatten zijn. Dat heb je dus met bouwgrond. Overigens is de term 'bouwgrond' best verwarrend met de term 'bouwland': op bouwgrond mag je een huis zetten en op bouwland niet, dat is bestemd voor agrarische doeleinden. 

Kortom, de zoektocht is begonnen. Huis nummer 1 wat we vorige week hebben gezien, geniet nog steeds mijn voorkeur, ondanks dat we dan een woning zouden hebben wat we niet zelf kunnen indelen. Dat kan je natuurlijk met een zelf te bouwen woning wel. 

Gelukkig zijn er de komende weken weer de nodige bouwbeurzen, waar we dan natuurlijk even onze neus zullen laten zien - om dan uiteindelijk helemaal niet meer te weten wat te doen. Het kopen van een kant-en-klaar huis is wel zo relaxt kan ik je zeggen, maar een eigen woning is natuurlijk helemaal - of toch grotendeels - naar je eigen wens in te delen. Hoewel mijn echte droomhuis toch niet realiseerbaar zal zijn helaas.

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me inderdaad lastig om een goed beeld te krijgen van een nieuw huis te krijgen. Komt altijd meer bij kijken dan je denkt.
    Hoe lang zou het totaal gaan duren voor er een huis staat als jullie dit jaar tot aankoop over gaan. En zijn alle administratieve zaken voor aankoop geregeld of moet je wachten met sommige aanvragen als je de grond al hebt gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed om op deze manier je afwegingen te maken. Voor jou is denk ik de plek waar het huis staat het belangrijkst? Dus een landelijke omgeving, niet teveel overlast van buren en verkeer. Dan maakt het misschien wat minder uit hoe perfect het huis is.

    BeantwoordenVerwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...