Ik ken iemand die dit allemaal onzin vindt. Zij klaagt dat zij van haar Facebookvrienden allerlei meldingen krijgt die haar helemaal niet boeien. Waarom moet je in vredesnaam op internet allerlei dingen vertellen over jezelf? Zij zegt: 'Een vriend plaatst dan op facebook dat zijn broer is overleden. Dat zet je toch niet op facebook? Dan krijgt hij allerlei reacties als: oh, wat erg en gecondoleerd! Wat gaat mij dit nu aan?' Of dat iemand heeft gesport, of gegeten of wat dan ook. Allemaal informatie waar zij niet op zit te wachten.
Op één of andere manier snapt zij niet dat je op facebook dit soort meldingen kunt uitzetten. Ik vind persoonlijk dat je op facebook mag zetten wat je wilt. Als de ander zich daaraan stoort dan kan die ander jou 'ontvolgen' zonder te ontvrienden.
Ik heb bijvoorbeeld mijn vrienden gecategoriseerd. Zie de afbeelding hieronder (Afb 1).
Afb. 1 |
Als je dus al je vrienden één voor één categoriseerd en vervolgens per vriend van wie je dat nodig vind ontvolgt, dan heb je het zelf in de hand wanneer je van iemand een melding wilt zien.
Afb. 2 |
Ontvolgen doe je zo: je gaat met je muis over de persoon in de rechterbalk. Vervolgens verschijnt een pop-up venster van die vriend, dan klik je op dat pop-up venster. De 'pagina' van die vriend verschijnt met alle posts die die persoon heeft gepost. Als je dan vervolgens naar boven gaat zie op de bannerfoto het vakje 'volgend' staan (afb. 2). Als je vervolgens met je muis over dat vakje gaat, verschijnt er meer informatie. Als je dan klikt op '[persoon] niet meer volgen', dan krijg je geen meldingen meer op je tijdlijn en je blijft nog steeds vriend.
Een voordeel van het categoriseren van je vrienden, is dat je een bericht kan plaatsen op facebook en die categorie kunt uitschakelen. Dit kan ook per vriend overigens. Als ik post dat ik weer heerlijk heb hardgelopen met Runkeeper, dan klik ik in het vakje waar nu 'vrienden' staat (afb 3) en kies 'aangepast'. Daar kan je aangeven wie het bericht kan zien en wie niet (wel: vrienden. niet: collega's, werkrelaties). Super handig! Krijg je ook geen commentaar en kan je óók overdag op Facebook. Tip: zet al je collega's in één categorie en hou je posts naar die groep oppervlakkig.
Afb. 3 |
Afb. 4 |
Het vervelende van zo'n persoon die zich zo ergert aan facebook, is dat je zelf de neiging hebt om je in te houden. Bijvoorbeeld iemand feliciteren via facebook. Ik bedoel, hoe handig kan dit zijn! Dat vindt die persoon óók not done. Zij vindt dat je dan moet bellen in plaats van zo 'onpersoonlijk' te feliciteren. Het is gewoon niet leuk dat in principe al jouw vrienden kunnen zien wie jij feliciteert en wat jij leuk vind. Héél irritant. Vroeger kon je dat uitzetten, maar tegenwoordig zie ik dat nergens meer. Als je al ontvolgt, krijg je die meldingen - voor zover ik weet - ook niet meer.
Ik hoop in ieder geval dat die persoon nooit mijn blog ontdekt én mijn Twitter-account. Zeker op Twitter kom ik uit voor mijn persoonlijke visies en meningen, retweet ik of geef ongezouten commentaar. En ik vind dat dat moet kunnen. We leven per slot van rekening in een vrij land...
Wat een fijne tips! Dank!
BeantwoordenVerwijderenDat van dat ontvolgen vind ik wel handig om te weten! Dank je! En ja, in principe kan alles zolang het maar respectvol gebeurd, heb ik daar echt geen problemen mee.
BeantwoordenVerwijderen