De Cirkel - gewoon eng

Iedereen die actief is op Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, blogger en noem maar op, zou het boek De Cirkel (The Circle) van Dave Eggers moeten lezen. Ik kan je zeggen: ik ben daar eergisteren in begonnen te lezen en ik zit al  over de helft. Heel beklemmend en beangstigend waar actieve sociale activiteiten toe kan leiden. Als ik het boek uit heb, zou het mij niet verwonderen dat ik stop met Facebook en Twitter.

Moet je je voorstellen dat Facebook, Twitter, Google, WhatsApp, Apple, Android en YouTube fuseren. Dat je al je zaken op één portal kunt doen, zodat je maar één wachtwoord hebt. Eén site voor je bankzaken, je DigiD, je creditcard, je aankopen, je Facebook, alles, alles alles? Moet je je voorstellen dat al jouw vrienden op Facebook of volgers op Twitter op this very moment kunnen zien wáár jij bent? Dat die ook weten hoe jouw leven eruit ziet, want je blogt ook. Alles, maar dan ook alles wat jij in de openbaarheid meldt, wordt samengevoegd tot één profiel. De namen van je ouders, je broers, je zussen, je ziektes, je medische dossier, je aankopen, de boeken die je leest, je zoektermen?

Een hele griezelige gedachte. En technisch gezien ook al mogelijk. Zet je toch aan het denken. Hoe kan je nog anoniem zijn in deze digitale wereld?

Big Brother Is Watching You.... (1984, George Orwell. Geschreven in 1948). Het is griezelig, maar waar. Net zoals ik ooit toen ik 12 was een verhaaltje heb geschreven dat je een baby op maat kon bestellen. En ook dat wordt straks gewoon mogelijk....(is het al eigenlijk).

1 opmerking:

  1. Ik verwijder FB ook geregeld. Maar het is zo leuk om een beetje bij te praten met mensen die ik niet dagelijks zie. Maar... ik ga het kijken.

    BeantwoordenVerwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...