Hormonen en huis-perikelen

Ik ben een lange slaper. Geen langslaper, maar ik maak veel slaapuren. Meestal ga ik rond half tien naar boven. Dan haal ik de make-up van mijn gezicht, poets mijn tanden en lig dan zo tegen tien voor tien in mijn - zeker in de winter doordeweeks -  ijskoude bed. Ik lig dan nog een minuut of tien naar het plafond te staren en dan doe ik het licht uit.

Lig ik net lekker beetje weg te dromen, wordt er vrij dicht bij mijn huis een enorm vuurwerk afgestoken. Gisterenavond van hetzelfde, om precies dezelfde tijd. Zal er vanavond dus eens op letten en kijken wie het doet.

Het komt ook voor dat ik wakker word - gelukkig! - en dat ik direct weet: nee, dit wordt 'm niet. 

Vandaag is dus zo'n dag.

Buiten ook nog zo donker en grijs als kweeniewah - wat met die fijne januarimaand? - weer wennen aan het alleen zijn na een dikke week samen en aan het weer de hele dag op kantoor zitten. Met dit weer overigens vind ik dat niet zo'n straf.

En dan zijn er natuurlijk nog de hormonen die deze periode blijkbaar weer enorm opspelen. Het is vechten tegen de bierkaai en ik word daar niet vrolijk van. Integendeel.


Nog de kaasfondue op oudejaarsavond

De eerste dag van het nieuwe jaar zijn wij geruisloos België uitgereden. Niet via ons huis en niet via familie. Gewoon hup, in één streep naar de pittoreske Haarlemmermeer. Daar waren we tegen drieën en aangezien het traditie is, de hardloopkleren aan en een rondje gelopen tussen de honde- en wandelaars - zeker op zondagmiddag is het altijd best druk. Je ziet de mensen dan kijken. Kijk, die beginnen het jaar goed! Nee, wij gaan door waar we al mee bezig waren. Al zo'n vijfendertig jaar! Oftewel zo'n 10.000 km.

Op 2 januari was het bedrijf nog gesloten. Cadeautje van de baas. Altijd lekker natuurlijk. 

Dus hebben we de dag nuttig besteed door even naar een sanitairwinkel hier in de buurt te gaan. En dat was een verademing! Direkt goed geholpen en onze wensen in een mooie 3D tekening gezet en langs de diverse produkten gelopen. Ideeën opdoen voor de vloer op de begane grond, want nu we hoogstwaarschijnlijk overal vloerverwarming gaan doen, is een lamelparket in de woonkamer niet de beste optie. Nu hou ik niet van een plavuizenvloer en in principe hou ik ook niet van 'nep' - een houten vloer moet ook echt van hout zijn en niet van kunststof (laminaat) of steen (plavuizen) - maar wie ben ik om niet mijn principes wat bij te stellen. 

Feit is dat met vloerverwarming je het meeste rendement hebt met een harde vloer, dus ofwel een gietvloer of plavuizen. Een gietvloer vind ik erg mooi maar is aan de dure kant (> 100 euro per m2) en tegels/plavuizen zit zo rond de 62,00 de m2 (inclusief BTW!). Ook voor de vloerbedekking hebben we een stelpost (25,00 per m2 exclusief BTW - hèhè, wat koop je daarvoor....), dus we zitten zo'n dertig euro de vierkante meter boven die stelpost.


Nee, geen hout, maar keramiek.

Met de overige produkten was Meijer beduidend goedkoper en ook duidelijker omdat het allemaal 'gewoon' inclusief BTW is dus je weet direct waar je aan toe bent.

En we kregen tenminste advies! Zo wilden wij een douchewand van 1.40 meter, maar nu werden we er wel op gewezen dat het wel mogelijk moet zijn om een glazen wand van 1.40x2.00 op die plek te krijgen. Als je een trap hebt waar je die draai niet kunt maken, zal je never nooit zo'n douchewand daar krijgen. Je kan dat niet effe de bocht om plooien. Dus waarom plaats je geen extra muurtje zodat je glazen douchewand 'maar' 1.20m breed hoeft te zijn? Ja, goed idee. Niet aan gedacht. Bij dat stomme Sanicomfort kon alles, als het maar duur is:

'En welke spoelknop (voor boven de WC) had u gewenst?'
'Eh, nou, deze simpele...' 
Boeien wat voor spoelknop er boven het toilet hangt zeg! Vond 'm al duur zat. Vijftig euro. Ex BTW.

Ondanks dat ze weten dat we waarschijnlijk onze spullen niet via Meijer gaan betrekken werden we weer super geholpen. En als het voor de installateur geen probleem is en wij het geld - de stelpost - voor het sanitair vrij kunnen besteden, voor ons ook geen belemmering om het via hier te laten leveren. 


Ook mooi voor in de badkamer misschien.

'Houten' tegelvloer...

Carwash

Dan meteen de boodschappen doen en de auto door de wasstraat en thuis nog wat lopen klooien, straatje vegen, het meeste kerstspul weggehaald (nog niet alles: geen tijd) en mailtjes maken. 


Schets badkamer

Schets keuken

Volgende week moeten we weer die kant op en nu voor de keuken met een andere contactpersoon - mag ik hopen - wat niet wil zeggen dat dat beter is. Wij hebben zo onze eigen specifieke ideeën. Na drie keukens en twee badkamers verbouwen weten we wel zo ongeveer wat we willen en ja, dat is een beetje anders dan anders. Geen peperdure apparatuur, werkbladen of kastjes, maar functioneel meubilair. 

Zo willen wij voor de keuken nu enkel de lange muur laten voorzien van keukenmeubilair omdat wij nog niet exact weten wat wij willen met de rest. Daarom hebben wij een los fornuis zodat we daar nog wat mee kunnen schuiven om op een gegeven moment tot dé ideale opstelling te komen. 
Tegen de lange muur komt van links naar rechts: passtuk, vaatwasser, aanrechtkast met lades met daarboven zo'n porceleinen spoelbak (Ikea), daarnaast een kast met lades, dan een smal kastje en tot slot een koelkast. 
Wij houden niet van keukenwanden tot aan het plafond en zijn ook geen fan van bovenkastjes, omdat je daar voortdurend je kop tegen stoot en mega in de weg hangt, maar bij Ikea hebben wij daar een goed alternatief voor gezien, wat heel hoog hangt en waar je dus ook geen last van hebt. Maar ja: Ikea. En dat wil de installateur zeker niet plaatsen. En ik heb al gekeken voor zo'n soortgelijke spoelbak trouwens en die kosten zo tegen de achthonderd euro (poink!) en bij Ikea iets van 350 euro. Ja, ik weet wel wat ik mooi vind....

We zijn nog niet uit over het werkblad. Jan wil daar om te beginnen zo'n kunststof nep-houten werkblad. Zoals ik al zei vind ik nep niet mooi en diep in mijn hart sta ik dus ook niet echt achter zijn voorkeur. Ik heb nu in mijn keuken een massief houten werkblad wat ik erg mooi vind, maar wel een gebruiksaanwijzing heeft. Voordeel is dat het 'leeft' en juist door de butsen en vlekken een zeker karakter krijgen. Nadeel is dat het onderhoud vergt en je niet zomaar hete of zeiknatte spullen daarop kan laten staan. Op mijn keukenschiereiland heb ik een composietsteen en dat is wel erg praktisch. Maar wel erg koud! Zou bijna verwarming willen onder dat blad! 

Dus voor onze nieuwe keuken hangt het een beetje af van de prijzen. Als we op de vloer plavuizen leggen die eruit zien als houten planken, is het misschien beter om geen houtmotief als aanrechtblad te nemen, maar misschien iets als op het plaatje hierboven of iets grijzer bijvoorbeeld. Het fornuis is antraciet, dus een antraciet werkblad zou ook mooi passen.

En voor de rest van de keuken - de tegenoverliggende muur - hebben we, zoals gezegd, de tijd. Voorlopig zetten we daar wel één of ander kastje wat we als werkblad kunnen gebruiken. Komt tijd komt raad (en ideeën).

4 opmerkingen:

 1. Ik krijg maar zo het gevoel dat 2017 echt jouw jaar gaat worden. Het jaar van de grote veranderingen, ten goede.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De tegeltjes achter de WC vind ik heel mooi. Komend jaar hoop ik ook de badkamer te verbouwen, kijk dus overal waar ik kom al wat ik mooi vindt. Ik hou van kleur maar in tegelwinkels is het 100 tinten grijs/beige/houtstructuur.
  Vorig jaar de keuken uitgebreid verbouwd en daar heb ik vanille tegels aan de muur en op de grond een anthresiet tegel en die bevalt me enorm goed, je ziet er niets op. Ik heb het een tijdje gewoon niet schoongemaakt om te zien wat er gebeurde en je zag zelfs de looppaden die normaal ontstaan niet en met voor en achtertuin en hond is dat opmerkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die keramiek had ik ook gezien, in hout, werd ons stevig aangeraden door een verkoper. Maar het is het uiteindelijk toch maar niet geworden. Hing ook wel een stevig prijskaartje aan... Ook geen massief houten vloer, wel het mooiste, maar dan moesten we op een houtje gaan bijten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aanvulling: Tineke (mijn wettige huisgenote) had de hele keuken zelf ontworpen. Nu we verhuisd zijn en een keuken van een ander overnamen valt me op dat die zelfbedachte keuken toch vele malen praktischer was (want: door een vrouw bedacht).
  De wasbak in ons nieuwe huis is heel origineel: door Tineke bedacht en door de aannemer uitgevoerd; passend in beton gegoten.
  En in huis deels vloerverwarming laten bouwen, maar in dit geval met klik-PVC op de vloer.

  BeantwoordenVerwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...