Tuinhuis en groene vingers

Afgelopen zaterdag hebben we een grote aankoop gedaan voor ons nieuwe huis: een klein huis. Een tuinhuisje dus. Eén van de vele knopen die moeten worden doorgehakt. We laten het tuinhuis ook direct door die firma opbouwen. Als wij al in dat huis zouden wonen, zouden we het zelf doen, maar we zetten het tuinhuis veel eerder dat dan Jan erin gaat wonen, dus is het niet zo handig om dat zelf in elkaar te zetten. Bovendien weet je nu zeker dat het goed gebeurt en kan je nog op dat bedrijf terugvallen mocht er iets niet helemaal goed zijn.

Daarna doorgereden naar Haarlem. Mijn blender maakt rare geluiden en ik krijg de pot er haast niet meer af dus maar even weggebracht. In het ergste geval moet ik een nieuwe kopen, maar van een merk als KitchenAid mag je toch wel verwachten dat zo'n ding tien jaar meegaat. Moet er wel bijzeggen dat-ie iedere dag gebruikt wordt, dus door de bank genomen is dat misschien ook wat zij garanderen. Ik wacht het maar af. Daarna nog even in ons Spaanse Tapas tentje wat tapas gegeten als lunch. Was weer erg smakelijk.

Tapasjes eten in Haarlem

Op de weg terug naar huis nog even wezen kijken voor een losstaande gaskachel. Eerst in Vogelenzang maar daar hadden ze niet zo heel veel staan en daarna maar in Hoofddorp waar ik al een mooie had gezien. Er was er nu weer eentje bijgekomen wat de keuze weer niet gemakkelijk maakt. 


Gaskachel van Hase.
Deze is nieuw. Vind ik ook erg mooi

Dit is de Dru Trio. Ook mooi. Wel een stuk kleiner dan die
hierboven.

Het is ook nog zo dat we wel zo'n kachel kunnen laten leveren door een Nederlands bedrijf, maar omdat de calorische waarde van het gas in België anders is dan hier, moeten er andere sproeiers op/in en moet de kachel gemonteerd en aangesloten worden door een erkend installateur. En dan is het de vraag of een gasfitter wel wil langs komen voor één enkele gaskachel. De ervaring leert ons dat dit niet zo evident is.

Ik kan je zeggen dat we allebei blij zullen zijn als de woning eenmaal is opgeleverd en we* er al een poosje inwonen. 

Jan wilde graag Surinaamse Roti eten, dus dat ik gemaakt die zaterdag. Een ander recept dan ik gebruikelijk heb, maar evenzogoed erg smakelijk.

Mijn zelfgemaakte roti
(behalve de pannenkoek dan...)
Ondanks de storm afgelopen donderdag, hebben mijn krokusjes het in de tuin wonderwel overleefd en de bloemetjes staat nog heldhaftig mooi rechtop. Ik hoop dat het zo blijft. Van mij mag de winter nu ook wel afgelopen zijn.

Krokusjes staan nog fier rechtop na de storm
Als ik straks in WO zo'n lap tuin heb van ruim 600 m2, zal ik toch flink moeten wapperen met mijn groene vingers. Te zien aan mijn tafelkas, mag ik die vingers wel eens beginnen wakker te schudden. Als het gisteren niet zo somber was geweest, had ik daar wellicht al een beginnetje mee gemaakt want ik heb wat zaadjes gekocht. Die moet ik dan toch eerst in een klein kasje binnen planten en daarna pas naar buiten - in mei pas trouwens - dus heb nog wel even de tijd. Door dat sombere weer ook niets gedaan aan mijn reevelletje. Afijn, die loopt niet weg dus alle tijd.


Puinhoop buitenkasje

Mos

Narcissen

En enige berichten terug heb ik een keer geblogd over mijn vingerplant en hieronder een foto hoe het ermee staat na die vorst. De bladeren gaan altijd wat slap hangen na zo'n winterprik, maar als het niet al te heftig is, komt dat vanzelf wel weer goed. Afgelopen zomer erg veel nieuw blad gehad en de plant heeft zelfs nog gebloeid in december. Deze gaat straks ook naar WO, maar ik moet eerst wel een beetje een beschut plekje uitzoeken. Als je na gaat dat deze plant al minstens 15 jaar buiten in de tuin staat, is het nog maar een klein struikje. Ik denk dat dat te maken heeft gehad met die paar winters met zeer strenge vorst, want daar kan-ie toch niet zo heel goed tegen. Nu gaat het wel wat beter, maar het zou nog mooier zijn als je daar even zo'n simpele plastic kas in de vorm van zo'n wegwaai tentje overheen zou kunnen zetten. Moet je natuurlijk wel zoiets hebben en bovendien moet je de ruimte hebben om het er überhaupt overheen te kunnen plaatsen. 
* Ondanks dat Jan het huis technisch gezien koopt, spreek ik toch graag over 'we'. Het is toch wel de bedoeling dat dát straks mijn thuis wordt, ondanks het feit dat ik er betrekkelijk weinig zal zijn.

3 opmerkingen:

 1. Ik vind die Dru Trio wel heel erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben deze nu ook besteld. In verband met de Batibouw (beurs in België) krijgen we korting en de verdeler daar was bijzonder lovend over de Nederlandse gaskachels. Dus dan is de keuze niet zo moeilijk... Dit is écht een droomwens van mij! Eigenlijk een houtkachel, maar ach. Je kunt niet alles hebben. En die houtkachel komt er toch ook wel (in de tuin).

   Verwijderen
 2. Ik ben benieuwd of de vingerplant hier ook alle bladeren laat vallen. Voorlopig ziet hij er goed uit.
  Mooie kachels.

  BeantwoordenVerwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...