Zomertijd, lentekuis en opvliegersHet is heerlijk rustig. Ons netwerk ligt eruit. Terwijl er een aantal behoorlijk in paniek is, heb ik zoiets van: what can you do about it.... Nothing, geen reet. Enkel afwachten. En dan maar een blog tikken. In de zon. De radio aan. Met koffie. En een koekje. Ineens besef ik: eigenlijk is het pas negen uur. Maar nee, het is al 10 uur. Zomertijd. Heerlijk. Wij hebben zaterdagmorgen de klok al vooruit gezet. Zo heb je er minder last van en anders is de zondag zo kort. Nu was de zaterdag kort maar dat is minder erg.

Veel mensen vragen zich af waar de zomertijd vandaan komt. Je kunt het googelen natuurlijk, maar ik heb het meegemaakt dat de zomertijd werd ingevoerd. Dit had te maken met energiebesparing. En daarom snap ik de tegenstanders niet. Alles moet groen, alles moet duurzaam, maar een uurtje korter slapen (wat je later dit jaar weer terugkrijgt) kan niet. "Hebben we láást váán!"

Met de klok een uur vooruit zetten, wordt de avond korter en scheelt dat een uur extra stroom wat je normaal verbruikt aan je licht. Dus je gaat om 10 uur naar bed in plaats van 11 uur. En dan is het nog licht dus hoef je je licht niet aan te doen en dat maal een paar miljoen, scheelt toch wat kilowatjes. Dat is de gedachte erachter. Ik vind het goed. Heb er geen last van. Het zijn altijd weer een paar schreeuwers die dan een petitie verzinnen terwijl het zo groen is als wat. Kijk, en in de winter heeft dat verzette uurtje geen nut dus draaien ze het weer terug. Zo werkt dat.


Zaterdag heb ik me weer uit de naad gewerkt in de tuin. Beetje met Jan op sleeptouw om hem alvast wat te vertellen over het zware leven van een tuin-iemand. Ik heb de hydrangea bijgesnoeid: de oude uitgebloeide bloemen en de dode takken eruit. Dan de vlinderstruik gesnoeid. Altijd jammer want ik ben ieder jaar benauwd dat-ie niet meer gaat bloeien maar ieder jaar mooi toch weer. Een heel stuk verwijderd zelfs want dat ding groeit alle kanten op. Zo kunnen de overburen weer goed naar binnen gluren. De yucca gesnoeid: als die bloeit dan ontstaan er altijd weer nieuwe groeischeuten waar normaal gesproken een zijtak uit ontstaat. Maar in ons klimaat kan dat nooit wat worden dus die haal ik er altijd uit. De yucca groeit prima maar heeft altijd te lijden van de winters. Zolang het niet vriest gaat het goed, maar als er weer eens een strenge winter komt, zullen ze allemaal omknakken. Vandaar dat ik ze met stro heb omkleed en ook nog eens ondersteund. In ons nieuwe tuin komen er meteen bij het planten steunpalen om ze daarmee te kunnen leiden.

Zoals altijd kan ik geen maat houden en werk ik door tot ik erbij neerval. Gelukkig ook nog wel lekker in de tuin gezeten zoals het hoort bij mooi weer.

Zondag toch nog wezen hardlopen ondanks de noeste arbeid van de dag ervoor en na het ontbijt hebben we de ramen gezeemd, want daar was echt niet meer doorheen te kijken. Nou ja, en dan komt van het een het ander en was het bijna voorjaarsschoonmaak (alleen beneden hoor), de plantjes binnen eens lekker verwend met een voetenbad en even buiten. Was opgehangen boven en dan maar meteen even het dakterras schoon geveegd nadat ik de uitgebloeide en afgestorven planten naar beneden had gezeuld. Het wordt deze zomer een karig dakterras. Niet heel veel zin meer om daar veel geld in te steken, maar ik zit er wel lekker doordeweeks na het werk. Dus een klein beetje gezellig mag het wel blijven. De BBQ gaat toch weg daar richting nieuwe huis en dan wordt het vanzelf al wat opgeruimder. Nu nog iets meer privacy en je hebt daar een prachtplek. 

Ik werd er een beetje chagrijnig van, van al dat geren en gevlieg, terwijl Jan achter de computer zat om het elektraschema goed door te sturen en mails voor te bereiden. Moet óók gebeuren, maar toch. Typisch ik. Stoorde me daar vroeger al aan, in mijn vorige relatie. 'Je moet het vrágen als je iets gedaan wilt hebben!'. Ik denk dat wij vrouwen dat nooit zullen leren. Wij verwáchten gewoon dat de man dat uit zichzelf doet. 

Met de opvliegers gaat het zozo. 's Nachts weet ik ze nu aardig in toom te houden door de Isoflavonen die ik slik (soya), maar ik neem er dan ook maar eentje per dag. Verder slaap ik met de wapper aan en staat er nog steeds een nieuw bed met een harder matras op mijn verlanglijst. Nog even wachten, want dan kan dit bed naar ons nieuwe huis en daar dienst doen als logeerbed.

De opvliegers overdag ga ik te lijf met een waaier en het raam open en zitten we maar uit. Wat kan je er anders aan doen....

2 opmerkingen:

  1. Pfff heb ik ook altijd last van H. zit op zijn laptop -achteraf gezien - hele zinnige dingen te doen en ik maar rond lopen en dingen doen en denken DOE eens wat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! Leuk dat ik niet de enige ben die dat niet leuk vind. Aan de andere kant laat ik 'm, want ik wil dat hij uit zichzelf komt helpen en óók dingen doet. Maar je moet alles zéggen! Zo werkt dat blijkbaar.

      Verwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...