Shit in the woods


Gisterenavond keek ik naar het programma Metropolis van de VPRO. Dat ging over hygiëne over de wereld en hoe andere volken in andere landen daarmee omgaan. Tussendoor kwamen er van die madammen aan het woord die reageerden op die andere kijk op hygiëne. Dat was gefilmd in Amstelveen, dus dan weet je ongeveer wel hoe de reacties waren. Er werd o.a. getoond hoe andere volken naar het 'toilet' gingen. Wij hebben de luxe van een toilet in huis, maar bij heel veel andere volken is dat gewoon niet zo. Als ze mazzel hebben is er iets van een dorps-wc, maar soms is het gewoon ergens achter een bosje. De vraag door de presentator aan het winkelende Amstelveense publiek was, wat zij vonden van poepen in de open lucht. De meesten reageerden met kreten als jakkes, vies, smerig. Ik keek daar met opgetrokken wenkbrauwen naar, want ik heb aardig wat ervaring met 'to shit in the woods' of is het minst erge geval op een outhouse met uitzicht over een stijfbevroren wit landschap. Waarom de deur dichtdoen als je zo'n mooi uitzicht hebt. In Canada moesten we gewapend met onze zogenaamde poopscoop een kuiltje graven en dan proberen om precies in dat kuiltje te mikken. Soms had een arme grondeekhoorn vette pech als er iemand net boven de ingang van zijn holletje zich ontlastte. Buiten het feit dat de houding niet lang vol te houden is - zo op je hurken - en het afvegen ook wat lastig was, was het uitzicht en de geluiden van het woud om je heen wel magnifiek. Een andere keer ook in Canada moesten we 'het' doen in de vloedlijn van de zee. Daar ging het graven van een kuiltje wat gemakkelijker maar was het vaak zoeken naar iets van beschutting anders zat je wel heel erg en public in die onflatteuze houding. Het toiletpapier mochten we overigens niet achterlaten: dit moest weer worden meegenomen, al dan niet in een afsluitbaar plastic zakje, en te zijner tijd verbranden. Onze plek moesten we afdekken met aarde en er een takje in steken zodat niet iemand anders jou net vers gelegde drol zou opgraven.
Tijdens onze huskysafari in Noorwegen (Lapland) had je bij de cabins waarin we overnachtten van die simpele toiletten: eigenlijk gewoon een plank met een gat erin waar soms voor het comfort een toiletbril op was gemonteerd en alles viel gewoon in een grote ruimte onder die plank. Wat ongebluste kalk erover en klaar was Kees (of Jan of Conny). Maar in die tijd was alles stijf bevroren dus soms was die berg stront wel erg hoog opgetast, zoals één keer en in dat bewuste hokje heb ik dan ook gewoon met de deur open mijn behoefte gedaan. Toch niemand die het zag en als die deur dicht was, was het wel érg donker daar binnen.
En onlangs in Saba hadden we onze ecoflush wc achter in ons huisje, samen met de (meestal koude) douche en als je op de WC zat had je uitzicht over het regenwoud. Als je stond te douchen had je ook het idee dat je gewoon buiten stond en dat was in feite ook zo.

Ons uitzicht vanaf het toilet in Saba.
Kortom, er is niets vies, smerigs of onhygiënisch aan heerlijk vrij en blij buiten schijten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...