Pensioen

Ik ben een beetje inspiratieloos de laatste dagen. Ik heb geloof ik al drie keer een blogbericht geschreven en ook net zo hard weer gedelete. Nu maar hopen dat het met dit bericht ook niet gebeurt. Dus als te lezen is heb ik het ook geplaatst ;-P

Gisterenavond had ik voor alle medewerkers van ons bedrijf een pensioenpresentatie georganiseerd. Bij ons zitten alle medewerkers in een pensioenregeling en omdat pensioen voor sommigen toch een beetje ver-van-m'n-bed is en/of Chinees, leek het mij verstandig om daar wat meer over te vertellen.


Mijn werkplek

Dat deed ik niet zelf, hoor. Ik ben niet zo'n spreker in het openbaar en ik weet ook niet van de hoed én de rand van pensioenen, hooguit alleen over de rand. Dus daar heb ik onze pensioencoach voor laten opdraven. Een bijzonder vriendelijke en geduldige man die alles weet over pensioenen en je dat ook nog op een begrijpelijke wijze kan uitleggen.

Voor mij zelfs een leermomentje gisteren. Zet je toch wel even op scherp, hoewel het voor mij officieel nog twaalf jaar en twee maanden werken is. En dat kan nog langer worden want vanaf 2022 gaat de AOW leeftijd in op basis van de levensverwachting. Dus als wij met z'n allen doorgaan met zo gezond bezig zijn, moeten we uiteindelijk blijven werken tot ons tachtigste! Het is maar even dat je het weet (kijk hier om te weten wanneer jij met pensioen mag).

Nu ben ik niet van plan te blijven werken tot mijn zevenenzestigste en negen maanden. Mijn bedoeling is te stoppen met vijfenzestig. En dan ga ik in België wonen, tenminste, zo staan de plannen er nu voor. Mijn mannetje moet dan nog een jaartje of twee/drie werken, en ik zit die jaren dan even achter de geraniums. Of sanseveria's als ik in België woon natuurlijk. 


Als we het toch over planten hebben...

En op zich moet dat gemakkelijk kunnen, dat ik twee jaar en negen maanden eerder stop met werken. Het scheelt je dan natuurlijk wel twee jaar en negen maanden pensioenopbouw en je geeft die twee jaar en negen maanden dat ik thuis zit ook meer uit, denk ik. Dus al met al kost het alleen maar geld. Maar ik zie mezelf niet tandeloos met een rollator de Office Manager blijven zijn op dit bedrijf. Zeker niet als de huidige directeur dan ook al weg is. Want ik weet niet of ik er dan naar uit kijk om voor de 'nieuwe' directeur(en) te moeten werken...Maar dat terzijde.

Het mooie van ons pensioensysteem is dat het heel flexibel is en wij zelf kunnen bepalen wanneer wij het pensioengeld willen gaan ontvangen: eerder of later. Natuurlijk hangen aan beide opties voor- en nadelen. Vooral het eerder laten uitbetalen is per definitie niet super gunstig.

Maar ik heb als voordeel dat ik een mannetje heb die een goede baan heeft en zelf ook een goede pensioenvoorziening heeft. Ik heb geen schulden en over een jaar of tien verkoop ik mijn woning wat momenteel toch een forse overwaarde heeft. Allemaal zaken in mijn voordeel om eerder te kunnen stoppen. Misschien zou ik zelfs nóg wel eerder kunnen stoppen, maar om eerlijk te zijn weet ik dan echt niet wat ik de hele dag zou moeten doen. Het hangt ook af van wat er met mijn mannetje gaat gebeuren (qua standplaats) en hoe wij daar mee omgaan.

Stel dat hij in Den Helder wordt geplaatst, zouden we kunnen overwegen in de kop van Noord Holland te gaan wonen met als grote nadeel dat ik een fors eind verder moet rijden voor mijn werk. En in Nederland blijf wonen. Nee dus.

Stel dat hij in Brussel wordt geplaatst, dan kunnen we overwegen om zijn woning in Oostende te verkopen en in de omgeving van Brussel te gaan wonen. Eerst hij alleen en later volg ik dan. Als ik hier geen zin meer heb (nu???). 

Als hij in Zeebrugge wordt geplaatst, dan zouden we kunnen overwegen om daar in die buurt een huis te kopen - wat wel een dure optie is: huizen zijn daar aan de dure kant - of het te laten zoals het nu is: hij een huis in Oostende en ik hier.

Het is allemaal nog koffiedik kijken. We zijn al wel stiekem met een schuin oog naar woningen aan het kijken in het Belgische. Je weet nooit of er een once-in-a-lifetime opportunity voorbij komt. En in feite nu we nog jong en buigzaam zijn kunnen we nog wat klussen. Als we wachten tot ik vijfenzestig ben (hij is dan vijfenvijftig) kan het heel anders zijn. En je weet toch nooit wat er allemaal gebeurt in tien jaar. 


Maar voolopig bloeit mijn yucca...

7 opmerkingen:

 1. Pensioen blijft iets ingewikkelds. Ik roep al jaren dat ik me niks meer van de verplichte pensioenleeftijd aantrek. Ik trek mijn eigen plan wel. 55 vind ik een mooie leeftijd om te stoppen met werken in loondienst. Tegen degenen die zeggen dat dat niet kan zeg ik altijd 'je moet er ook naartoe werken, je moet zórgen dat het kan.' Het is niet makkelijk, dat moet ik er meteen bij zeggen, maar het is niet onmogelijk. Hypotheek aflossen, sparen, verzekeren, goedkoop wonen...het zijn allemaal mogelijkheden.
  Er komt namelijk een moment dat ik ouder ben dan mijn leidinggevende. En dat begin ik een beetje ongemakkelijk te vinden.
  We weten waar we aan werken, in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zich valt de ingewikkeldheid nog wel mee. Maar ik ben er wat vaker mee bezig dan de gemiddelde medewerker denk ik.
   55 vind ik persoonlijk wel erg vroeg (dan moet ik nu dus stoppen), maar ik heb nu ook een overzichtelijk vooruitzicht. En inderdaad, als je dit graag wilt kan je er naar toe werken maar je moet het wel zelf financieren wat dan niet meer dan logisch is.

   Verwijderen
 2. Zoals het er nu naar uitziet, moet ik tot m'n 67ste werken. Nog 15 jaar, dus. Ik ben niet zo bezig met vervroegd pensioen. Ik heb in m'n leven nogal wat verkeerde financiële beslissingen genomen waardoor ik geen persoonlijke pensioenvoorziening of een andere buffer heb opgebouwd. Ik werk in loondienst en bouw daar uiteraard wel pensioen op. Een goed pensioen ook mits ik de rit uitzit. Eerder stoppen met werken kan wel maar dan wordt m'n maandelijkse pensioenuitkering wel heel veel lager en ik moet dan natuurlijk de periode tot m'n AOW ook nog financieel overbruggen. Zolang ik m'n werk nog leuk vind en niet aan allerlei kwalen ga lijden, blijf ik waarschijnlijk gewoon werken. Maar goed, ik kan niet in de toekomst kijken. Misschien win ik de jackpot nog eens of ontmoet ik een man die er warmpjes bij zit. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is het grote nadeel. Je kan wel eerder stoppen, maar inderdaad: dan is je pensioenuitkering ook een stuk minder. En ik moet je ook helaas teleurstellen: jouw AOW leeftijd ligt rond je 68e.... Tenzij dat natuurlijk geen teleurstelling is. Als je happy bent in je werk, kan je blijven doorwerken tot je erbij neervalt bij wijze van spreken....

   Verwijderen
 3. Oh ja, 68, dat klopt. Zo stond het inderdaad in m'n pensioenoverzicht. (Heb het snel weer geblockt, denk ik. ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is heel slecht, maar ik ben daar totaal niet in geïnteresseerd. Hoor/zie het tegen die tijd wel. En dat is over 23 jaar zie ik net.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch al je je er nu wat in zou verdiepen, kan je zien hoe je er dán voor staat en er misschien nog iets aan doen. Zeker nu, nu je nog zo lang moet. Dat hoeft natuurlijk nooit ten koste te gaan van je huidige plezier in het leven (je leeft per slot van rekening nu), maar toch.... En zo ingewikkeld is het écht niet ;-)

   Verwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...