PMS

Het is DRAMATISCH wat voor impact PMS tegenwoordig op mij heeft. Ik ben 51 en waarschijnlijk is mijn lichaam langzaamaan bezig zich voor te bereiden op de menopauze. Oftewel, ik zit in de overgang. Dat betekent onregelmatig ongesteld worden en ERG veel last van PMS. Nu vandaag, nu ik (eindelijk, na ruim een week te laat) ongesteld ben geworden, voel ik mij zo ongelofelijk veel beter dan de afgelopen twee weken. Ja, zelfs dan gisteren. Het is gewoon bizar wat voor invloed hormonen op je hebben. Je bent gewoon jezelf niet. En het ergste is dan nog dat je daar zo weinig aan kunt doen. Het is voor jezelf al erg, laat staan voor je partner. Die begrijpt er al helemaal niets van. Het is natuurlijk ook hopeloos dat je als vrouw zijnde zo'n enorme schommeling hebt in je hormoonspiegel, en je kan je afvragen waar dat voor nodig is. Waarom niet een mooie gelijkmatige verdeling zoals bij de mannen? En achteraf besef je volledig waar je 'doorheen' bent gegaan, maar je kunt je er gewoon niet tegen wapenen behalve misschien dat je beselft dat 'het weer zover is'. Vroeger had ik daar nooit zo erg last van als de laatste jaren. Toch een teken dat er het één en het ander aan het veranderen is. Als je dan al rusteloos van aard bent én temperamentvol - zoals iemand laatst zei (ander woord voor agressief ;-)) - en als dan de hormonen er ook nog eens overheen komen, dan kan je wel een beetje nagaan wat voor impact dat heeft.

Nu even iets anders. Schaatsen. Ik ben vrijdag vrij om te gaan schaatsen. Eens kijken waar dat kan. Ik denk Oostvaardersplassen. Eens kijken of het daar te doen is. Misschien is er een toertocht. En dan ook maar hopen op een Elfstedentocht hoewel ik er persoonlijk een hard hoofd in heb, gezien de weersverwachting. Nu kan het vriezen of dooien - letterlijk - maar ik hoop echt dat het doorgaat. En dan hopelijk op zondag. Dan zet ik mijn vuurkorf buiten en dan doe ik net of ik aan de Bonkevaart sta, met een kom hete erwtensoep tussen mijn koude handen en maar aanmoedigen. Tjonge, wat een spectakel zal dat weer zijn! Jammer genoeg is het wel weer heel erg commercieel, net zoals de nieuwjaarsduik. Dat was vroeger gewoon leuk, nu is het weer zo'n commercieel spectakel van dat rookworst merk - we noemen geen namen. Altijd jammer. Ik baal er vaak van dat de commercie alle lol weg neemt. Kijk maar naar alle sporten. De commerciële belangen zijn groter dan de sportieve prestaties en alles lijdt daaronder. Mijn mening hè.

Anyway, van mij mag het nog een paar weken zo koud blijven. De sneeuw is lekker droog dus niet glad. Dit is dus typisch de sneeuw zoals die in het hoge noorden ligt: droog en knisperend. Je glijd er niet op uit en veroorzaakt geen spiegelgladde stoepen. Pas als het straks gaat dooien en weer opvriezen, wordt het link. Maar de wegen zijn mooi schoon dus niemand heeft er last van. Jammer alleen dat het viel net nadat het eerste ijs op de sloten lag, dus de ijsaangroei valt tegen nu. Daarom zijn ze daar in Friesland met man en macht alle sneeuw van het ijs aan het weghalen om de ijsaangroei te bevorderen. Tjonge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...