Leven is risico's nemenNederland is in rep en roer omdat het koud is. Persoonlijk vind ik -5 's morgens nog wel meevallen. Het is voorlopig nog niet zo koud dat je neushaartjes bevriezen als toen wij in maart 2009 uit het vliegtuig stapten in Finland toen het daar -36 was. Je denkt hier: ach, koud is koud, zal allemaal wel meevallen, maar dat valt dus niet mee. Wij gingen toen voor het eerst (ver) boven de poolcirkel voor een huskysafari en bij de voorbereidingen heb je géén idee wat je aan moet trekken daar en wat je kunt verwachten. De enige ervaring die je hebt is wintersport ervaring en dat is dus geen ervaring bij nader inzien. Want zo koud als het daar is, daar kun je je geen voorstelling van maken. Een winterbroek stelt niets voor daar. Het is daar lange onderbroek, winterbroek en daaroverheen een gewatteerde (ski)broek, drie paar sokken, drie paar wanten en twee mutsen en vooral iets voor over je neus en mond. Op de sledes zelf viel het over het algemeen wel mee. Wel moest je wat in beweging blijven door af en toe gewoon even mee te lopen om warm te blijven. Ik had toen eigenlijk alleen maar koude vingers ondanks de drie wanten over elkaar. Verder rode wangetjes, maar niet echt supersuperkoud.We hebben daar ook het noorderlicht gezien. Als je hier dan van die foto's ziet of video's dan heb je zoiets van, ah, mooi. Daar kan je uren naar kijken. Nou ja niet dus, want als het -30 is dan heb je het na vijf minuten al gezien. Bovendie was het noorderlicht - zeker voor ons in het begin - moeilijk te herkennen, want het ziet er uit alsof er een wolk hangt waarin licht van de aarde wordt gereflecteerd, zoals hier dat de wolken de lichten van de vele kassen reflecteren. Maar omdat je er sterren doorheen ziet - en sterren zie je daar! - weet je dat het het noorderlicht is. Het beweegt niet zo hard: de video's van het noorderlicht wordenn altijd versneld weergegeven. Maar het was wel heel bijzonder. Was het maar niet zo koud, dan kon je er eens écht van genieten.

Dan geeft het RIVM hier in Nederland tips tegen de koude. Ik denk dan echt zoiets van tja, je moet je er inderdaad in zekere zin op voorbereiden, maar wat kan je nou gebeuren in zo'n dichtbevolkt land als Nederland. Soms denk ik dat de overheid of die andere instanties denken dat wij echt dom zijn of zoiets. Zo wordt ieders eigen verantwoordelijkheidsgevoel bij de mensen weggehaald. Ja, en als je stom bent, bevries je of bevriest je waterleiding. Nou en. Heb je ook wat geleerd. Alles wordt zo voorgekauwt. Dat het ijs nog te dun is. Ja, iedere schaatser moet dat ook beseffen en als je er doorheen zakt is het je eigen stomme schuld. Als het stormt, dat je binnen moet blijven. Ja jongens toch! Dat moet iedereen toch voor zich weten? Zolang wij niet collectief hoeven te betalen als er iemand weg waait of door het ijs zakt of dood vriest... Beetje common sense moet je toch hebben. Leven is risico's nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...