Fotografie

Wat ik nu ga schrijven kan tegen me gebruikt worden, want vanuit mijn persoonlijke optiek en kritiek is nooit leuk..... Het gaat om het fotoboek 'New' van GUP met als ondertitel 'Dutch Photography Talent 2013'. 

Een mooi, dik boek, uitgegeven in samenwerking met of door GUP. Weet niet of iemand dit kent, maar de foto's zijn op z'n minst bijzonder te noemen. Als je er zo doorheen bladert denk je bij veel foto's dat deze mislukt zijn of toch op z'n minst dat ze gemaakt hadden kunnen zijn door iedere doorsnee burger met een camera. Foto's van kale muren, lege straten, sommige foto's fors overbelicht of onscherp, of van mensen die er ronduit onflatteus uitzien.


Foto uit het boek 'New'.

Aangezien ik niet erg artistiek ben aangelegd blader ik dit dikke boek dan ook met opgetrokken wenkbrauwen door en bij menig foto denk ik er het mijne van. Persoonlijk hou ik meer van natuurfotografie en kan ik alleen maar jaloers worden op foto's van bijvoorbeeld Frans Lanting of andere natuurfotografen die precies daar waren right time right moment... en dan de foto van hun leven maken. De foto's die in het hier eerder genoemde boek staan, spreken mij absoluut niet aan, maar zullen ongetwijfeld van waarde zijn anders zouden ze niet worden gepubliceerd. Je kan daarover discussiëren natuurlijk, want ieder zo z'n smaak. Dan zouden de foto's die ik ooit maakte in Doel niet misstaan in dat boek of andere min of meer mislukte foto's als de foto hieronder.


Uhm....
Ik kan daar natuurlijk ook een heel artistiek verhaal bij verzinnen dan 'de waarheid' dat deze foto gemaakt is met mijn iPhone, per ongeluk, tijdens het hardlopen. 

Toch is het leuk en stimulerend dat iedereen fotografeert tegenwoordig. De drempel is zo laag geworden en iedere foto wordt min of meer gewaardeerd, wat de kwaliteit dan ook wezen moge. Vaak kan een hele simpele foto zo veel zeggen dat je er langer naar kijkt dan naar andere foto's en je afvraagt wat de fotograaf bezielde om die foto te maken. De foto's in het boek New zijn in ieder geval intrigerender dan de gewone huis-tuin-en-keuken kiekjes die de gemiddelde vakantieganger maakt van de vakantie in Spanje aan de Costa del Sol. En dan nog...

Het is in feite net als met sporten: ze zijn gewoon lekker bezig en dat is op zich al fantastisch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...