Reisverslag Nieuw Zeeland - dag 1 - 28 maart 2013 - begin

Hoe begin je een reisverslag van een vakantie naar één van de mooiste landen op deze aardkloot? Helaas ligt dit land aan de andere kant van de wereld en kost het enige moeite om daar te komen. De vlucht(en) duurt minstens een hele dag en het is nogal een opgaaf om zo'n 30 uur te moeten zitten of slapen of wat dan ook. Maar ik kan je zeggen: het is het méér dan waard!

(Als je alle reisverslagen in één keer wilt lezen, kies dan voor het label: Nieuw-Zeeland, dan heb je ze allemaal onder elkaar). 

Wij vlogen met de KLM het eerste traject van Amsterdam naar Hong Kong. Aangezien we pas om 21.30u vlogen, hadden we de hele dag om alles op het gemak thuis af te ronden. We vlogen Economy Comfort, wat zoveel betekent als zo'n 250 euro meer betalen voor een stoel met meer beenruimte en - afhankelijk van het toestel - in een eigen compartiment. Meer is het niet. De stewardessen zijn net zo nukkig en arrogant als in economy en het eten is hetzelfde. Wij hadden stoelen helemaal vooraan dus de eerste meter geen mensen voor je. Ik had het plan om heel veel films te gaan kijken, maar dat is er door een migraine-aanval niet van gekomen. Heb alleen Skyfall gezien en verder veel geslapen.

In Hong Kong hebben we een lounge opgezocht waar je apart kon zitten, wat eten, een douche kon nemen en een massage kreeg (!). Je moet daar wel voor  betalen, maar het is best lekker om even weg te zijn uit de drukte, zoveel te kunnen eten als je wilt en een vrij ruwe stoelmassage te krijgen. Maar vooral de douche was erg aangenaam. Helaas was ik door de hoofdpijn niet in vorm en dus niet te genieten...

De rest van de reis van Hong Kong naar Auckland was met Air New Zealand waar we Premium Economy hadden gereserveerd, een soort extra klasse tussen Economy en Business in. Tijdens deze reis betekende dat een stoel met extra veel beenruimte en meer rugleuning die naar achter kon én..... een aparte behandeling! Het begon al met het aanbieden van sinaasappelsap of champagne (!), het uitdelen van de menukaart, dan later eten met écht bestek, drinken uit échte mokken van aardewerk, wijn uit echte glazen, keuze uit drie gerechten, apart opgediend in een aardenwerken schaaltje, met een stoffen servet, een goed kussen, goed dekentje en extra verzorging vanwege mijn hoofdpijn... Helaas heb ik niet echt van al dat extra's kunnen genieten. Heb op een gegeven moment een reistabletje ingenomen en heb vrijwel de hele vlucht geslapen. Zo'n vier uur voor aankomst werd ik wakker. Ik had nog wel wat hoofdpijn, maar gelukkig een stuk minder. Nog een extra pijnstiller genomen en stevig ontbeten (drie gangen!). Fantastisch verzorgd!!

Inmiddels was het 30 maart geworden toen we in Auckland landden. Daar moest de bagage eruit en door de - strenge - douane. Vooral geen eten meenemen of modder aan je schoenen! Er wordt echt streng gecontroleerd. Van Auckland was het nog een laatste ruk naar Christchurch. We beginnen deze reis op het zuideiland omdat het daar herfst is en we op deze manier met het seizoen mee reizen. Vandaar Christchurch.

We zijn met een shuttle, die we van te voren online hadden geregeld, naar onze B&B gebracht: Eliza's Manor. Daar werden we hartelijk ontvangen door Ann, die helemaal weg is van teddybeertjes...
We konden kiezen uit twee kamers en hebben de grootste genomen zodat we onze tassen wat konden herschikken en daarvoor hadden we ruimte nodig.
We zijn even op adem gekomen - de verleiding om het bed in te duiken was groot - en zijn daarna te voet naar het centrum gegaan. Door de aardebeving(en) van september 2010 en februari 2011 leek het wel een 'warzone'. Overal lege plekken en afgesloten gedeelten. In plaats van het winkelcentrum hebben ze zeecontainers in een fel kleurtje geschilderd en deze dienen nu als tijdelijke winkel. Heel triest, temeer omdat ik in 2000, toen ik in NZ was, Christchurch nog wel 'heel' heb gezien. We zijn nog naar de Earthquake Experience geweest waar ze een tentoonstelling hebben gemaakt over deze twee aardbevingen. Ik las later ergens dat er zo'n 70.000 mensen vertrokken zijn uit Christchurch. Wat niet wegneemt dat zo'n aardbeving overal kan gebeuren, omdat NZ - zeker het zuideiland - nu eenmaal over een - vrij actieve - breuklijn loopt. Ik was er behoorlijk van onder de indruk, in ieder geval.


Een en ander staat nog stevig in de steigers.

Het alternatieve winkelcentrum.

Stille getuige van een poster van vóór de aardbeving...

's Avonds hebben we gegeten bij Spagalimis Italian Pizzeria. Op aanraden van Ann. Maar beslist geen aanrader. De pizza's lijken wel uit de diepvries te komen met mega dikke bodem en niet uit de oven, maar uit een pan. Niet lekker. 
We waren inmiddels behoorlijk aan het instorten en eenmaal terug bij onze B&B zo rond 20.00u naar bed en snurken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...