Nieuw-Zeeland reisverslag - vervolg 3

We hebben op ons gemak ontbeten in de keuken en daar nog eens verder gekletst met die Engelsen/Nieuw-Zeelanders. Helaas geen 'visitekaartjes' uitgewisseld. Ik moet er toch eens wat laten drukken...

Rond tien uur de camper ingeklapt en op pad richting Wanaka. We zijn praktische dezelfde weg terug gereden. We zijn niet in Queenstown gereden, omdat we daar 'geen tijd' voor hadden.
Arrowtown - iets te toeristisch voor ons
We zijn wel even gestopt in Arrowtown wat in de boekjes bekend stond als een leuk stadje, maar wij vonden het veel te toeristisch. Er was weinig te beleven. We hebben daar in Four Square (een soort Aldi) wel wat boodschapjes gedaan, just in case, en daarna doorgereden naar Makarora naar de plaatselijke campground aldaar, tegenover de landingsstrip van de vliegtuigjes en helicopter voor de Siberian Experience.

Toevallig - of niet? - precies dezelfde campground waar ik in 2000 met de groepsreis naar Nieuw-Zeeland verbleef, toen in een huisje. Nu dus met de camper op een verlaten stukje. Ook weer een campground met grote keuken, tevens lounge waar de volgende morgen wel hebben ontbeten. 
Deze avond hebben we ons avondeten genuttigd in de plaatselijke horeca: een lap rundvlees waar je U tegen zegt! Er was eigenlijk best wel veel volk daar en onze camper werd wat later op de avond gezelschap gehouden door nog eens twee campers: één grotere en één (nog) kleinere. Die laatste zie je redelijk veel in Nieuw-Zeeland. Dat zijn Toyota Previa's (Toyota Estima of Toyota Tarago, niet bekend in Nederland) of Spaceship Campervans. Een campervan waarin je niet kunt staan, maar eigenlijk enkel kunt slapen met een klein keukentje aan de achterkant. Aangezien je in Nieuw-Zeeland campgrounds hebt met complete keukens, zijn dit perfecte auto's om mee te kamperen en veel minder duur dan de grotere campers. Bovendien ben je veel mobieler met zo'n 'kleine' auto dan met zo'n joekel campervan.

De zaterdag, 6 april na een bijzonder koude nacht - het had gevroren - ons gemeld bij de Wilkin's River Jet's voor onze Fly-Walk-Jet ervaring. Beetje decadent natuurlijk, maar wel leuk. We moesten nog best even wachten voor we weg konden. Toen de helicopter in zicht kwam, moesten we ons daar melden. Er kwamen net twee jagers uit met een hertenkop: alleen de kop met het gewei ontdaan van de huid en vlees. Ik heb nog even een praatje met ze gemaakt en gevraagd waar de rest van het hert was. Dat bleken ze achtergelaten te hebben omdat dat vlees 'niet lekker is'. Beetje vreemd vond ik dat maar misschien dat het te maken heeft met de bronstijd die nu gaande was daar. In Nieuw-Zeeland jaagt iedereen voornamelijk op edelhert, wapiti, sitka, wild zwijn en gamebirds als fazant. Deze dieren zijn allemaal geïmporteerd en horen in principe niet thuis in Nieuw-Zeeland. Er zijn daarom ook geen natuurlijk predators en daarom noodzakelijk dat de mens - die ze ook daar heeft gebracht - deze wildstand beheert. Jammer dat ik niet daar woon....
Dan met z'n drieën op de voorbank van de helicopter: de piloot, ik en dan Jan en over de Wilkins rivier de bergen in over het Mount Aspiring National Park met bergen met - kleine - gletsjers waar we prachtig overheen vlogen. Je ziet het allemaal op zo'n geweldig andere manier vanuit de lucht! Echt een fantastische ervaring. Dan maar decadent...
 
Na zo'n vijftig minuten werden we gedropt op een vlak stukje grond aan het begin van een trail. Op de plek landt ook de andere excursie met een vliegtuigje, echter dan wordt je aan de andere kant van de rivier afgezet en moet je dus nog het water door. Dat moet je wel weten van te voren. Met de helikopter word je aan de 'goede' kant afgezet en kan je zonder natte voeten aan de wandeling - waar 3 1/2 uur voor staat - beginnen. 


Het is er prachtig! Alles wat nog in de schaduw lag was overdekt met een dun laagje rijp, maar dat verdween snel zodra de zon erop scheen. Het was een prachtige dag met volop zon. Onze broeken waren in no-time doorweekt door het kniehoge, natte gras. 
Berijpte varens

.. en gras

Prachtige dag, prachtige omgeving...
We hebben op ons gemak de wandeling gemaakt en zijn veel gestopt. De trail is niet al te moeilijk en wij hebben er veel sneller over gedaan dat er voor stond. We moesten 'beneden' nog best lang wachten eer de jetboat in de bocht van de rivier verscheen. We hoorden hem eerder dan we 'm zagen. Dus met de jetboat terug van dat punt naar het beginpunt van vanmorgen met de helikopter. Dat ging best snel en vooral als hij - de piloot - een vol rondje maakte was het wel even kicken. Maar ja, dat weet zo'n (macho)piloot-mannetje ook wel, en als je dat nog nooit hebt meegemaakt is het wel een belevenis natuurlijk. Ik echter heb dat in 2000 ook al gedaan en in 2002 op de Stikine River in Canada hadden we ook een jetboat. Dus het was voor ons niet echt meer heel bijzonder maar daarom niet minder leuk. We werden afgezet bij een steiger waar de rivier diep genoeg was om de jetboat aan te meren en vandaar zijn wij - Jan en ik - te voet terug gelopen. Je kon ook met het busje terug, maar het was nog steeds mooi weer en het was niet zo ver lopen. We hebben ons nog even gedouched op 'onze' campground - geen idee of dat dat mocht maar gewoon gedaan - en zijn toen weg gereden richting de Franz Jozef Glacier, door een prachtig stuk Nieuw-Zeeland dwars door het Mount Aspriring NP, door de Haast-pas, langs de kust naar de de gletsjer. 
On the way langs de kust...
We hadden helaas weinig tijd om van al dat moois te genieten vanwege het nogal strakke reisplan wat we (helaas) hadden. Toch even een puntje van kritiek richting ons reisburo, First Light Travel. We kwamen in het donker aan in het gehuchtje was in ontstaan bij de Franz Jozef Glacier. Een campground voor één nacht en we zijn in het stadje wat gaan eten bij de Monsoon Bar and Restaurant, een soort burgertent waar we best hebben zitten schranzen. Was wat veel dus ik heb het overschot mee in een doggy-bag, één van de beste gewoontes van landen als dit (als ook in Amerika en waar Nederland nog wat van kan leren). We hebben nog gedouched (in de douches met codeslot: groot en proper maar slechts twee douches) en dan het bed maken en slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...