Fietsen


Als je fietst, heb je een heel ander perspectief van de wereld om je heen dan als je in een auto zit.

Gisteren was ik met de fiets naar kantoor. In de auto is je omgeving omkadert door de voorruit waar je doorheen kijkt. Je hebt je radio aan, je hoort je motor, je hebt een dak boven je hoofd, je beleeft je omgeving niet. Op de fiets heb je niets van dat alles. Je kunt 360 graden om je heen kijken, je voelt de wind door je haren, je voelt de zon op je huid, je voelt weerstand, je ruikt het droge gras of de vieze sloot, je hoort niets anders dan de wereld zoals die is (tenzij je oortjes in hebt natuurlijk, maar die heb ik niet).

Op de fiets lijkt de wereld veel minder gehaast. Je ziet meer. Van die details die je in je auto niet kunt zien omdat je op de weg moet letten. Je ervaart het verkeer ook anders. Je bent kwetsbaarder, maar ook wendbaarder en dus brutaler. Als er geen verkeer is, rij ik zo door rood, zeker 's morgens vroeg, zeker nu, nu het rustig is met de vakanties. Op de fiets merk je pas hoe hard automobilisten rijden. Aan de andere kant weet je als automobilist ook dat je dat niet zo ervaart en dat je soms fietsers gewoon over het hoofd ziet.

Ikzelf vind dat je als voetganger of fietser altijd in het voordeel moet zijn ten opzichte van gemotoriseerd verkeer en dat gemotoriseerd verkeer zich moet aanpassen aan jou en niet andersom. In de auto zit je betrekkelijk veilig, zeker als je een ongeluk zou hebben met een voetganger of fietser. Ik vind dat automobilisten zich MOETEN houden aan de snelheidslimieten, zeker daar waar bewoning is en dus voetvolk is. Rij gewoon 30 waar je 30 moet rijden en rij gewoon 50 of zelfs minder als je in de bebouwde kom rijdt. Gewoon doen! Niet zo stom en stoer harder rijden, je schiet er niets mee op. Die vijf minuten eerder dat je ergens bent zal ook het verschil niet maken. Aan de andere kant moeten fietsers en voetgangers zich ook aan de regels houden en stoppen als het verkeerslicht op rood staat tenzij er echt niets aankomt, dan vind ik het kolder om dan voor Piet Snot te wachten op niets. Maar je moet als voetganger of fietser niet provoceren en misbruik maken van je 'onschendbaarheid'.

Gisterenmiddag was het dus wel f**king warm op de fiets! Eigenlijk té warm! Dan rij ik ook nog om, wel drie kilometer, maar ach. Wegens het niet kunnen hardlopen vanwege de hitte, is een fietsrit af en toe gewoon nodig. Maar ik kwam wel helemaal badend in het zweet en met een enorme dorst thuis aan. My god, dat was niet normaal. En dat na vijfenveertig minuten fietsen. 

Vandaag dan maar weer met de auto. Met airco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...