De hetze rondom suiker

Suikerkristallen
De zakken onder mijn ogen zijn verdwenen en mochten ze terug komen dan wordt het misschien weer eens tijd voor een afspraak met de plastisch chirurg... Zo gemakkelijk gaat dat tegenwoordig. 

Heerlijk geslapen vannacht. Na weer een aflevering van Wie Is De Mol die nog meer vragen opriep dan antwoorden - hoewel: Jan-Willem eruit die ik zelfs gisteren begon te verdenken. Hier op kantoor zijn er een aantal die actief meedoen. Ik ook dus maar ik sta één na laatste. Komt ook omdat ik de eerste twee afleveringen niet heb meegedaan.

Met het mooie weer in aantocht met zelfs een graad of zeventien dit weekend, begin ik ook in de avond wat meer energie te krijgen. En dat is goed. Dan doe ik weer iets meer. In de winter als je met donker thuis komt is het eten maken en op de bank TV kijken. Nu wil ik nog wel eens de stofzuiger pakken 's avonds, maar dat komt dan meer omdat je dan het stof ziet liggen op het donkere parket wat ik boven heb. Dan kom je zo de trap oplopen en zie je een laag stof liggen overal. In dat geval kan het maar beter winter zijn.

Op Facebook volg ik Foodwatch. Een onafhankelijk en onpartijdige organisatie wat probeert om ons bewuster te maken van de misleidingen van de grote multinationals die de voedselmarkt in handen hebben. Op zich een goede beweging, maar soms té opruiend, wat ik ook vond van Greenpeace met de hetze rondom Global Warming, en ik toen daarvoor mijn lidmaatschap heb opgezegd. Nu weer die hetze tegen suiker en er zo op door blijven hameren dat er overal suiker in zit en dat het - verborgen - gif is. De reacties die dan volgen op zo'n bericht vind ik ronduit naïef en kortzichtig.  Iedereen geeft de fabrikant de schuld dat ze ons bedotten en bedriegen, maar ze vergeten dat zij zelf nog altijd de keus hebben om die producten wel of niet te kopen. En suiker is niet per definitie slecht, net zoals (dierlijk) vet niet per definitie slecht is. Het is dat woordje TE wat het slecht maakt: TE lui om zelf saus te maken, TE lui om verse groente te kopen, TE lui om gevarieerd te eten. En als je geen last hebt van dat woordje TE, dan is dat kleine beetje suiker en vet en wat al dies meer zij van producten die het labeltje 'slecht' hebben opgeplakt gekregen, geen enkel probleem.

Bijvoorbeeld: wat heb ik gisteren gegeten? Andijvie, vers, zelf gesneden - want dan een stuk goedkoper -, aardappelen, vers, zelf geschild en een gehaktbal, vers, van Schotse Hooglander vlees, zelf gemaakt met een ei, paneermeel en kruiden. Ok, ik heb er wel wat Worchestershiresauce in gedaan en wat sambal en ja, daar zit suiker in, o jee....Maar een beetje smaak aan je bal kan geen kwaad en in deze hoeveelheden te verwaarlozen, want...verder op de dag eet ik nauwelijks suiker. Ik drink geen gezoete frisdrank en vreet geen gat door de koekjestrommel. Maar oh jee, ik drink wel mijn verse smoothie 's morgens en in fruit - hemeltjelief - zit ook suiker... !! Wat nu?? Er dwalen zelfs geruchten hier en daar op het wereldwijdeweb dat zelfs suiker uit fruit slecht zou zijn! Dan ga je toch in mijn ogen wel iets té ver. De suiker die wij in onze koffie zit komt uit suikerbieten of rietsuiker. Stevia komt ook van een plant. En bijvoorbeeld aspartaam is kunstmatig. 

Dan heb ik mijn conclusie al wel heel snel getrokken! 

Ik ben geen voedingsdeskundige, maar ik denk dat als je alles zoveel mogelijk vers eet en zelf maakt, je het uitstekend onder controle kunt houden. Daarbij zoveel mogelijk bewegen en goed voor jezelf zorgen en daar geld aan willen besteden, dan heb je geen Nestlé of Unilever nodig. En wie weet ook geen dure specialist om je van een kwaal af te helpen omdat je altijd TE lui was goed voor jezelf te zorgen...

2 opmerkingen:

  1. Als je echt alles wat er over voeding geschreven is, gelezen hebt, mag je zo ongeveer niets meer eten. 30 jaar geleden was vet de grote demon onder de voedingsstoffen, vandaag is suiker het ingredient dat we moeten mijden als was het kernafval. Suiker is per definitie alles wat op -ose eindigt, en er zijn niet veel voedingsmiddelen die daar geen enkele gram van bevatten. Niet alleen snoep en frisdrank bevatten suiker, uiteraard ook fruit en vele groeten, en nog een heleboel andere dingen waar je niet meteen aan denkt als je "suiker" hoort.

    BeantwoordenVerwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...