Dag 2 - tegenslag

Op dag twee van de verbouwing, moesten we vroeg op want de installateur kwam de zonnepanelen leggen. Dus om zeven uur naast ons bed. Douchen hoeft niet, want dat heeft toch geen zin.

De installateurs meldden zich om half acht met een aanhanger met zonnepanelen en ander materiaal.
De bakken voor de zonnepanelen.
Gelukkig lagen de bakken goed en konden ze aan de slag. Er was in het begin wat gesteggel over waar de converter zou komen te hangen. De converter is nodig om de ongeveer 240 Volt gelijkspanning die van de zonnepanelen komt om te zetten naar 220 Volt wisselspanning. De installateur wilde deze eerst in de berging hangen, maar omdat ruimte schaars is bij ons, heeft Jan bedacht dat deze best in de meterkast kan komen te hangen. Nu de ombouw daarvan weg is kunnen we goed zien hoe alles loopt en gezien de grootte van de converter kan deze gemakkelijk naast de elektriciteitsmeter. Gelukkig kwam de eigenaar nog even kijken en heeft ook beslist dat de converter in de meterkast kan komen. De stroomkabel ging via de buis van de ventilator, wat later niet zo'n slim idee was, want we hadden in feite besloten dat die buis verwijderd gaat worden want we hebben straks enkel ventilatie nodig in de badkamer boven. Zo tegen twee uur waren de zonnepanelen geïnstalleerd en waren ze al stroom aan het genereren, ondanks dat de zon niet scheen.


De panelen al wel aangemeld bij energieleveren.nl om te kunnen 'salderen'. Maar blijkt dat mijn meter niet 'slim' genoeg is, wat ik vreemd vind, want deze is pas vernieuwd en heeft zelfs een speciaal venstertje voor het salderen. We zullen het zien. De aanvraag is in behandeling.

Ondertussen hebben wij het muurtje weggehaald tussen de keuken/hal/kamer. Het lage muurtje was snel weg. De hoge muur vergde wat meer tijd. We besloten op een gegeven moment de haakse slijper er maar bij te halen, wat toch niet zo'n goed idee was: alles was in no-time veranderd in een sneeuw landschap! Net op dat moment kwam de aannemer even kijken....

Oef. He was not amused. We waren maar 'doe-het-zelvers', wat ook klopt natuurlijk. Dat zijn we ook. Ook was hij not amused over de elektrakabel die door de ventilatiebuis liep. Ietwat mopperend heeft hij de muur tussen de hal en de berging gecheckt - daar hadden wij een steen uit gekapt om te zien hoe die muur 'in elkaar' zit - en het kozijn op de muur getekend wat er morgen zou worden uitgezaagd. Blijkt overigens dat er geen extra steunbalk en dus ook geen stempels nodig zijn: er loopt al een betonnen balk. Scheelt weer. 

Slechte dag dus voor mij, want naar mijn mening zijn wij gewoon goed bezig. En ja, we zijn amateurs en de fout die wij maakten met de haakse slijper, zullen we niet snel meer maken. U bent dus gewaarschuwd: geen haakse slijper gebruiken als je een Ytong muurtje moet verwijderen, maar gewoon met een zaag. Tenzij natuurlijk het huis nog helemaal leeg is, maar dan nog.

Het heeft ons twee uur geduurd om alles weer schoon te krijgen, want natuurlijk zat het overal, ook boven.

De muur is er voor een deel nu uit.
Vanavond hebben we een lekkere bak nasi gehaald bij de indonesische toko wat we met smaak hebben opgegeten. Je krijgt wel trek van al dat klussen.

Na deze toch voor mij emotionele dag lagen we er vroeg in..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...