Ik ben want ik blog

Ik ben de laatste tijd wat meer andere blogs aan het lezen en dat vind ik erg leuk en verruimend. Op de blog van Wanda's Wereld zag ik een vragenlijst staan, een tag - ik kan me alleen niet zo goed iets voorstellen bij deze term - die je als blogger kunt invullen. Met dank aan Hare Maristeit...

Daar gaan we dan:


Bloggers Be Like Tag

1. Hoe lang blog je al? Geen idee. Ik denk dat ik al héél lang blog, meer dan tien jaar, maar was eerst op een andere blogsite, weblog.nl. Maar erg gebruiksonvriendelijk en lastig naar je eigen smaak in te delen. Is later overgenomen door Sanoma. Bloggen was (en is) een soort surrogaat voor het bijhouden van mijn dagboek omdat ik een tijd moeite had met schrijven vanwege RSI. Ik typ blind dus ik kan met mijn ogen dicht een blogbericht maken, me helemaal laten meevoeren met hoe ik me voel. De woorden vloeien dan van mijn hoofd direct door naar mijn tien vingers...

2. Wat vind je het allerleukst en het allerstomst aan bloggen? Het allerleukste aan bloggen vind ik het schrijven op zich. Ik kan alles veel beter relativeren als ik het opschrijf. Heerlijk om comfortabel in je stoel, beiden handen op het toetsenbord de woorden tot zinnen te zien worden. Het allerstomste...? Tja. Ieder moet weten wat hij of zij blogt, maar ik zou bijvoorbeeld nooit bloggen over producten die ik nutteloos vind, met het doel om alles maar gratis te krijgen en er dan heel enthousiast over te bloggen. Over make-up, over kleding, over gadgets.... nee. Dat is niet aan mij besteed. Tenzij ik er echt helemaal lyrisch over ben en het graag wil delen.

3. Wat zijn jouw beste kwaliteiten als blogger en aan welke punten wil je nog sleutelen? Ik schrijf vaak vanuit mijn hart, in mijn stijl, in mijn beleving wat niet persé altijd goed is. Ik ben de laatste tijd wel wat milder geworden en minder persoonlijk. Ik schrijf voornamelijk voor mezelf en voor zeer naaste familie en als mijn man op zee is. Ik ga mezelf niet verloochenen op mijn blog, ik blijf mezelf, maar temper het wel. In de loop der tijd heb ik mijn blog ook wat meer gelardeerd met foto's omdat dat de boel wel erg opvrolijkt en luchtiger maakt.
4. Wie zijn jouw favoriete bloggers uit binnen- en buitenland? Ik heb sinds kort favoriete blogs en heb deze ook op mijn blog gezet. De blog van Jojoco en Wanda's Wereld vind ik leuk om te lezen, maar de lijst wordt steeds langer. Buitenlandse blogs had ik uit Polen - maar deze wordt niet meer geactualiseerd - en Amerika, maar staan (nog) niet op de leeslijst. 

5. Welke drie artikelen op je blog, zijn het meest gelezen of gedeeld op social media? Ik heb ooit iets geschreven over Neteldoek - wordt heel veel gelezen - en over een Drijfjacht in Polen. Ook populair.

6. Welke misvatting over bloggen hoor je het meest, of welk onderdeel van bloggen heb je zelf onderschat? Ik hoor vaak dat ik té persoonlijk en soms erg somber kan zijn - de ondertitel van mijn blog is niet voor niets 'Notities van een Troubled Mind' - en dat men zich niet kan voorstellen dat ze dat zelf zo en public zouden doen. Wat ik heb onderschat zijn de negatieve reacties daarop, vaak uit mijn zeer directe omgeving. Overigens ben ik niet zo scheutig met het verkondigen dat ik een blog heb. Zeker niet naar mijn collega's!! 

7. Aan welke bloggersclichés maak jij je schuldig? Uh? Blogclichés? Geen idee welke dat zijn..

8. Krijg je hulp, of doe je alles voor je blog helemaal zelf? Ik doe alles helemaal zelf!

9. Wat voor soort blogs lees je graag en hoeveel bloggers volg je? Ik lees graag blogs van mensen die net als ik hun dagelijkse dingen op hun manier beschrijven, maar ook enkele met een kritische noot. Ik ben pas sinds kort blogs gaan volgen, dus heb er nu een stuk of zeven, maar zullen er ongetwijfeld meer worden. Ik kan mij niet zo goed spiegelen met blogs over kinderen en hobby's als haken, breien, patchen, noem maar op - dus die lees ik niet vaak. 

10. Plan jij je blogberichten van tevoren in, of post je alles ‘live’? Nee, ik plan niets in. Ik post alles live. Wel denk ik op meest onmogelijke momenten aan wat ik zou kunnen bloggen: tijdens het hardlopen, tijdens een weekendje weg, tijdens het werk, tijdens het stofzuigen... Maar ik maak geen concepten, geen aantekeningen, niets. Wel maak ik foto's (met mijn mobiel) echt met de bedoeling deze op mijn blog te zetten. 

11. Welke gouden (of technische) tip heeft jou geholpen en zou iedere blogger moeten weten? Ik heb geen gouden tip, behalve dat je nooit never negatief moet bloggen over je werk en je collega's en de privacy van je naasten moet beschermen. Op je blog moet je echt privé en werk gescheiden houden, tenzij de blog over je werk gaat natuurlijk. Maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor Facebook en Twitter.

12. Wat is de mooiste ervaring (of samenwerking) die je met je blog hebt gehad? Omdat ik (nog) maar heel weinig volgers heb, heb ik ook geen memorabele ervaring gehad. Pas vorige week heb ik mijn blogbericht over mijn Belevenis in Polen gedeeld met een blad (over jagen) die het waarschijnlijk (weliswaar geredigeerd) gaat publiceren.

13. Wat is het stomste dat je ooit als blogger hebt gedaan/zijn er dingen waar je achteraf spijt van hebt? Op momenten dat ik me heel gefrustreerd voel, die frustraties ook blog. Gelukkig kan je achteraf die berichten aanpassen. Op het moment voelt het heerlijk om ze neer te typen en kan je stoom afblazen, maar het kan soms nog wel eens pijnlijk zijn en je wordt er niet echt vrolijk van als je het terug leest. Het blijft een momentopname, maar voor gefrustreerde berichten heb ik nu mijn ouderwetse pen-en-papier dagboek. Ik kan gelukkig weer gewoon ouderwets de vulpen ter hand nemen en als ik het verhaal niet te lang maak, gaat dat prima.

14. Hoe ga jij om met jouw privacy? Deel jij veel persoonlijke dingen op je blog of scherm je bewust bepaalde dingen af? Ik probeer mijn privacy zo goed mogelijk te beschermen, wat bijna onmogelijk is als je wilt koppelen met bijvoorbeeld Facebook (wat ik dus niet doe), Google+ (bij sommige blogs doe ik dit wel) of Twitter (is wel gekoppeld maar met een alias). Ik gebruik geen achternamen, vermijd als het even kan plaatsnamen en omschrijf bepaalde dingen dan dat ik ze bij naam en toenaam noem. Ik heb het ook nooit over geplande vakanties of weekendjes weg en de échte privé dingetjes post ik niet.

15. Wat hoop je nog een keer met/via/dankzij je blog te kunnen doen? Ik verwonder mij over de vele volgers die sommige bloggers hebben, maar wil mij zo min mogelijk aanpassen aan mijn (eventuele) publiek - you like it or you don't - omdat het nu eenmaal mijn blog is. Ik wil niets bereiken met mijn blog, geen gratis dingen, geen uitprobeersels, maar vind het wel leuk om mijn belevenissen te delen en meer volgers te hebben. 
Zo. Daar ligt mijn drijfveer om te bloggen. Mijn antwoorden. Nog even een fotootje erbij en klaar is kees...

1 opmerking:

  1. Leuk om jouw antwoorden op mijn tag te lezen!
    Met bloggerclichés moet je denken aan: 1200 foto's op je telefoon hebben van je ontbijt/lunch/diner, een koude hap eten omdat je eerst foto's moest maken en daarna pas gaat eten enz. :-)
    Herkenbaar trouwens wat je zegt over niet schrijven in het moment van je emotie (als je ergens pissig over bent). Hier probeer ik ook meer op te letten, inderdaad niet leuk om terug te lezen. Maar af en toe kan wel vind ik (met mate, zoals jij zegt), want alleen maar koetjes en kalfjes delen en mooi weer spelen, is ook weer geen eerlijke weerspiegeling van de realiteit.

    BeantwoordenVerwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...