Jetlag....

O my, o my. Het valt niet mee. De jetlag is er nog niet uit bij mij. Ik heb er het meeste last van in de ochtend. Dan is het op Bonaire natuurlijk nog midden in de nacht. Ik dacht dat het goed ging, maar vandaag heb ik er best veel last van.

Dan wachten mij ook nog de nodige foto's die bewerkt moeten worden. Weer veel te veel foto's gemaakt, dus eerst de RAW's selecteren die 'door' mogen en dan daar nog een shift in maken en alleen de allerbeste foto's mogen naar de finale.

Tijdens onze vakantie hebben wij een fotografie workshop gedaan. Precies toen wij daar waren begon de Bonaire Dive Week. Dus een hele week bomvol activiteiten die met duiken te maken hebben én met Bonaire. Dit was georganiseerd door o.a. Lars de Graauw die ook achter de Duikvaker zit (tenminste, zo had ik het begrepen). Tijdens deze week kon je allerlei workshops doen als de fotografie workshop, een begeleide free dive (dus duiken zonder lucht) en een full mask try out (dat is een masker wat over je hele gezicht zit). En nog veel meer. Je kon daarvoor een passepartout kopen maar dat vonden wij wat duur ($ 95) plus dat je dan zo in een schema zit en niet je eigen ding kunt doen.

Wij hebben dus enkel op 21 mei de fotografie workshop gedaan en een full mask try out. De fotografie workshop werd gegeven door Casper Douma. Ik zou zeggen ik ken toch veel fotografen van naam, maar van Casper had ik nog nooit gehoord. En hij ook niet van ons. 

De 'cursisten'
Toch wel weer wat bijgeleerd ondanks dat ik er op mijn werk midden in zit. Kort gezegd: niet fotograferen op de automaat! Dus ik heb mijn Leica X-U die ik mee had tijdens mijn vakantie, daar dan maar vanaf gehaald. Alle foto's die ik vóór deze datum had gemaakt, nog op de automaat. Er werd wat verteld over de witbalans en natuurlijk de compositie. Maar goed composeren onder water is best lastig. Wat hij ook deed was van te voren bedenken wát je wilt fotograferen. Dus vandaag wil ik een schildpad fotograferen en daar ga je dan voor. Voor ons wat lastig natuurlijk als je slechts een aantal dagen op vakantie bent. Fotograferen is voor ons een bijkomstigheid, voor Casper zijn beroep.

Dus vanaf die dag fotograferen wij - onder water - niet meer op de automaat (boven water deed ik dat al niet). 

Verder hebben wij op de zondag erna een try out gehad met een volgelaatsmasker. Dit masker gaat over je hele gezicht inclusief je mond. Voordelen van zo'n masker zijn o.a. dat je masker niet beslaat, je hebt meer zicht, je geen droge mond krijgt, je geen snotneus krijgt en er nooit water in je masker komt. Een masker wat beslaat is heel vervelend. Je kunt erin spugen en je hebt er speciaal product voor. Zeker de eerste dag had ik er enorm veel last van. Dan laat je water in je masker lopen en blaast dat er met je neus weer uit. Dat helpt dan even en dan beslaat de boel weer. Vreselijk irritant. 

Ik met mijn volgelaatsmasker van Ocean Reef
Die droge mond is ook een puntje. Je went daar wel aan en je kauwt wat op je mondstuk om wat slijm op te wekken, dus ik vind dat niet zo'n issue. Die snotneus krijg je zeker als je je masker veel moet klaren en wat wel een issue is, is water in je masker. Er hoeft maar een haartje tussen te zitten en het is niet waterdicht. Je bent dus altijd wel min of meer bezig met je masker.

Nu is het met een volgelaatsmasker allemaal verleden tijd. Maar aan een volgelaatsmasker kleven ook weer nadelen. Het klaren (van de oren) gaat niet zo soepel, het masker is relatief zwaar, de druk op je gezicht is groter en het masker 'free flowt' vrij snel. En ze zijn duur.

Met een normaal masker knijp je in je neus en klaar je je oren. Met een volgelaatsmasker heb je twee doppen in het masker ter hoogte van je neus die je dan zó moet instellen, dat als je het masker tegen je gezicht duwt je neusgaten worden afgesloten en je dus kunt klaren. Dat kost aardig wat tijd om dat goed af te stellen. Bij mij zaten die doppen voortdurend in mijn bovenlip te duwen en het klaren ging soms erg moeizaam. Kwestie van afstellen.

Doordat er in een volgelaatsmasker meer lucht zit, wordt de druk op je gezicht onder water groter. Een normaal masker drukt ook op je gezicht en die druk verminder je door even met je neus uit te ademen.

Dat free flowen. Ja, hoe leg ik dat uit... Ik weet niet de natuurkundige achtergrond van dit fenomeen, maar het heeft ermee te maken dat de lucht uit je ademautomaat zomaar ongecontroleerd ontsnapt. Normaal heb je het ademautomaat in je mond en gebeurt dat zelden of nooit, maar bij een VGM (volgelaatsmasker) zit de lucht in het masker en als je op je kop gaat duiken of goed horizontaal (wat je toch best veel doet), dan gaat die lucht free flowen aan de onderkant van dat masker. Dat is ook een kwestie van afstellen én van het juiste uitlaatsysteem (weet daar het juiste woord niet voor).

Dus al met al na drie proefduikjes ben je er nog niet. We hebben ons voorgenomen bij ons volgende bezoek aan Bonaire (of waar dan ook) zo'n VGM eens een week te proberen. Maar goed, het is dan toch weer een mega aanschaf.

Voor de niet-duikers onder de lezers: sorry voor dit ietwat technische verhaal, maar ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk te omschrijven. Het is nu eenmaal iets wat ik graag doe. En ik kan je zeggen dat het bij mij zo'n 50 (!) duiken heeft geduurd voordat ik het écht leuk ben gaan vinden. Geen stress meer en kunnen genieten van die prachtige onderwaterwereld.

Een foto van bij die vette baitball...

Voor een korte impressie kan je kijken op YouTube naar een filmpje wat wij hebben gemaakt toen wij een enorme 'baitball' tegenkwamen. Het filmpje duurt iets meer dan 3 minuten. Klik HIER.

1 opmerking:

  1. Ja, zo'n jetlag kan er inderdaad nogal inhakken. Ooit erg veel last van gehad toen we terugkwamen uit Florida, ik kon maar moeilijk weer in het normale ritme komen.
    Leuk dat jullie tijdens jullie vakantie een fotografie workshop hebben gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...