Referendum

Vandaag is het referendumdag. Maar ik ga niet. Ik ben doorgaans erg strikt in stemmen: er zijn mensen gestorven voor ons stemrecht, maar dit keer verzaak ik. Reden? Omdat ik niet weet of ik vóór of tegen moet stemmen, omdat ik er het fijne niet van weet. Als ik luister naar de tegen-stemmers denk ik, ja, daar zit wat in. Ik ga tegen stemmen. Als ik luister naar de vóór-stemmers denk ik, ja, daar zit wat in. Ik ga toch maar vóór stemmen. En uiteindelijk kan je dan ook nog niet-stemmen tegen het hele referendum. Het referendum dus boycotten. Ik hoorde vanmorgen Dominee Gremdaat en ik dacht: ik ga niet. 

Maar dan hoor ik even later het verhaal van Pechtold en Roemer op de radio waarom je vóór of tegen moet stemmen en dan begin ik toch weer te twijfelen. Wat Roemer zegt: "Het is een mooi democratisch recht, laten we daar gebruik van maken" is ook weer érg waar. Dus of je nu vóór of tegen bent, maak gebruik van je recht. 

Ik heb nog de hele dag om er over na te denken.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb besloten dat het in dit geval beter is voor de democratie als ik niet ga stemmen. Hiermee hoop ik dat de kiesdrempel niet gehaald wordt. Daarmee geef ik ook een signaal af.
    En verder ben ik ook nog eens heel slecht op de hoogte van de kwestie (bezig met de voorjaarsschoonmaak ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond het dit keer ook erg moeilijk. Vind ook dat dit misbruik is van het referendum. En waarom? We hebben het tegoed, dat we ons dit soort dingen kunnen permitteren.

    BeantwoordenVerwijderen

Hoi. Leuk dat je komt buurten. Je kunt hier een reactie achterlaten.

IK GA VERHUIZEN!!!

Ik ga verhuizen. Dames en heren, boeren en buitenlui, lieve lezers: gaan jullie met mij mee? Please, please, please? Ik vervolg ...